EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,19 RON
(-0.01%)
GBP
5,48 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.85%)
CAD
3,18 RON
(-0.02%)
BGN
2,43 RON
(-0.1%)
RUB
0,06 RON
(-0.38%)
ZAR
0,30 RON
(-0.33%)
BRL
1,11 RON
(+1.15%)
CNY
0,62 RON
(-0.02%)
INR
0,06 RON
(-0.02%)

Kosovo în căutarea normalităţii, la 2 ani de la independenţă

0

Prima aniversare a independenţei Kosovo a scos în stradă mii de cetăţeni care au luat cu asalt centrul capitalei, Pristina. A doua aniversare va fi mai puţin festivă.

Kosovo rămâne în continuare una din cele mai sărace ţări din Europa, o situaţie agravată de criza globală, dar kosovarii vor putea sărbători totuşi faptul că tânărul stat se îndreaptă spre o normalizare şi o reducere a tensiunilor între majoritatea albaneză şi minoritatea sârbă.
Alegerile municipale din luna noiembrie, desfăşurate fără incidente şi cu o bună organizare, au fost o dovadă de maturitate a instituţiilor. Scrutinul a demonstrat şi că o parte a populaţiei sârbe nu vrea să urmeze dictatele Belgradului şi că înţelege că viitorul său depinde de participarea politică la instituţiile kosovare, notează ziarul El Periodico.

‘Gestionarea este foarte complexă şi pentru că UE nu are o poziţie comună’, asigură Cristina Gallach, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei spaniole a Uniunii şi fost purtătorul de cuvânt al lui Javier Solana. Această complexitate este rod al obstacolelor care îngreunează consolidarea statului, iar între acestea se numără – potrivit Luciei Montanaro într-un document publicat de centrul de studii FRIDE – lipsa de capital social, delincvenţa, corupţia, puterile paralele, tensiunile etnice şi stagnarea economică.

‘Există o lipsă de interacţiune între stat şi societate care favorizează o distanţare a populaţiei faţă de liderii săi’, scrie Montanaro, potrivit căreia comportamentul elitei politice diminuează şansele dezvoltării sentimentelor în rândul populaţiei. Kosovo rămâne în continuare, conform unui raport al Comisiei Europene de anul trecut, ‘o sursă şi un loc de tranzit pentru activităţile crimei organizate’.

În acest context, Eulex, misiunea UE în Kosovo, care trebuie să asigure administraţia civilă, serviciile judiciare şi de ordine publică ale noului stat, cu programele sale de formare a poliţiei şi magistraţilor, a fost un instrument fundamental. Angajamentul său cel mai recent este să facă să dispară structurile paralele create de Belgrad la sfârşitul războiului din 1999, în zonele cu majoritate sârbă, mai ales cele din nord.

‘În niciun alt loc din Europa nu există două sisteme judiciare care să funcţioneze în paralel în acelaşi loc’, asigura săptămâna trecută Yves de Kermabon, directorul Eulex. Kermabon conchidea: ‘Nu poate fi decât un singur sistem judiciar în Kosovo’. Lupta împotriva corupţiei avansează anevoios din lipsă de capacitate a statului şi de voinţă politică. O caricatură publicată de ziarul Koha Ditore rezuma situaţia: un bărbat reprezentând Guvernul dădea un euro altuia reprezentând Agenţia de Administrare Fiscală, în timp ce pe masă se vedea un sac plin cu bani.

Al patrulea obstacol, cel economic, nu i se prevede o soluţionare rapidă sau uşoară. Mai ales cu venitul pe cap de locuitor cel mai scăzut din Europa şi o rată a şomajului de 40%, deşi pe piaţa muncii intră anual 30.000 de tineri.
Economia ţării se bazează pe banii trimişi de kosovarii care muncesc în străinătate şi pe exportul de metale, ambele serios afectate de criza gloabală. 15% din Produsul Naţional Brut (PNB) este format din ajutoarele donatorilor internaţionali, dar aceste ţări încep să pună serios sub semnul îndoielii contribuţia lor.

La această a doua aniversare a independenţei va fi însă prezentă Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru politică externă, Catherine Ashton, care va trebui să facă un dificil exerciţiu diplomatic de a reprezenta Uniunea, în condiţiile în care nu există o poziţie unificată asupra independenţei ca urmare a nerecunoaşterii acestei independenţe de Spania şi de alte patru ţări europene.

Se va afla la Kosovo şi amiralul Mark Fitzgerald, comandantul Forţelor Întrunite ale NATO, organizaţie care îşi reduce efectivele pe acest teritoriu. De la cei 25.000 de militari aflaţi la începutul indendenţei, s-a ajuns anul acesta la 10.000 şi, potrivit declaraţiilor secretarului general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, peste patru ani nu va mai exista decât o forţă reziduală, sau niciuna. Atunci va fi momentul să se vadă viabilitatea reală a Kosovo.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.