România a confirmat interesul pentru participarea la South Stream

România a confirmat interesul pentru participarea la proiectul South Stream şi a transmis părţii ruse datele solicitate anterior, necesare pentru pregătirea studiului de fezabilitate pentru varianta de traseu a gazoductului pe teritoriul Romaniei, a anunţat concernul rus Gazprom.

Anunţul urmează întâlnirii de miercuri (17 februarie 2010) de la Bucureşti, dintre vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, şi ministrul român al economiei, Adriean Videanu. ‘În timpul întâlnirii au fost discutate probleme de colaborare bilaterală în domeniul energeticii. Au fost dezbătute perspectivele importului de gaze naturale ruseşti, parteneriatul cu compania Romgaz în domeniul dezvoltării capacităţilor de depozitare subterană a gazului, precum şi cu Transgaz în sfera tranzitului de gaz.

Părţile au mai discutat şi posibilitatea colaborării în sfera producţiei de energie electrică’, se arată într-un comunicat al companiei ruse. ‘Relaţiile cu România în sfera energeticii le considerăm strategice şi sperăm în extinderea colaborării dintre ţările noastre. Ne leagă mulţi ani de parteneriat – anul trecut am marcat 30 de ani de la primele livrări de gaze ruseşti în România.

Citeste si:  Muzeul Gazelor Naturale

Intenţionăm ca şi pe viitor să ne aducem întreaga contribuţie la asigurarea securităţii energetice a partenerilor noştri europeni, inclusiv români’, a subliniat Aleksandr Medvedev. Mai multe ziare şi agenţii ruse au preluat informaţia Gazprom, titrând ‘South Stream poate trece prin România’ (Komsomolskaia Pravda), ‘Gazprom poate da României rolul principal în South Stream’ (vesti.ru), ‘România interesată de construcţia South Stream’ (Kommersant).

Komsomolskaia Pravda notează că gazoductul South Stream va fi construit pentru diversificarea livrărilor de gaze ruseşti în Europa şi reducerea dependenţei faţă de ţările de tranzit. South Stream, ce va trece prin Marea Neagră, este considerat un concurent al proiectului european Nabucco, care ar urma să ocolească Rusia.

Citeste si:  Cererea de gaze naturale este estimată la 7,7 milioane MWh, în august
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner