Viktor Ianukovici: Ucraina va fi o punte între Est şi Vest

0

Ucraina este o naţiune cu o identitate europeană, dar cu legături istorice, culturale şi economice cu Rusia. Ţara poate beneficia de pe urma ambelor influenţe, notează preşedintele ales al Ucrainei, Viktor Ianukovici, într-un articol apărut în paginile cotidianului american Wall Street Journal (WSJ).

‘Pe parcursul ultimei luni, Ucraina – scrie Ianukovici – a demonstrat de două ori că pune preţ pe valorile democraţiei şi pe convingerea că este important ca oamenii să voteze. Poporul ucrainean a dorit schimbarea, iar vocea s-a făcut auzită’.
Alegerile recente din Ucraina, subliniază noul preşedinte, ‘au avut loc pe fondul unei crize economice care a devastat ţara’. În acest context, remarcă el, ‘trebuie să punem capăt tulburărilor politice care au blocat Ucraina pentru atât de mult timp’.

Ucrainenii sunt o naţiune capabilă de multe lucruri, dar care nu va reuşi să îndeplinească niciunul dintre ele dacă vor continua să se certe între ei şi să ignore provocările enorme cu care trebuie să se confrunte.
În acest context, ‘preşedinţia Ianukovici’, scrie noul preşedinte, ‘este dedicată integrării valorilor europene în Ucraina. Aceasta ar trebui să se folosească de avantajele sale geopolitice şi să devină o punte între Est şi Vest’.

Dezvoltarea unei relaţii bune cu Occidentul şi umplerea golului dintre acesta şi Rusia va ajuta Ucraina, precizează Ianukovici, subliniind că ţara sa nu trebuie să fie forţată să facă o alegere falsă între beneficiile oferite de Est şi cele oferite de Occident.
Totodată, remarcă Ianukovici, restabilirea relaţiilor cu Federaţia Rusă este în acord cu ambiţiile europene ale Ucrainei. ‘Dorim să refacem relaţiile cu Moscova în calitate de partener economic strategic. Nu există niciun motiv pentru care să nu existe relaţii bune cu toţi vecinii noştri’.

‘Dacă sperăm să ne alăturăm Uniunii Europene, trebuie să asigurăm stabilitatea politică şi să ne impunem ca o naţiune viabilă din punct de vedere economic. Trebuie să fim pragmatici şi să ne concentrăm pe aderarea la UE’, scrie Ianukovici în paginile WSJ.
În ceea ce priveşte programul său politic, ‘Ucraina pentru popor’, Ianukovici notează că acesta este un plan comprehensiv care specifică clar paşii către progresul economic şi social. Pe de altă parte, după cum remarcă noul preşedinte, această sarcină nu este una uşoară.

Ucraina se va confrunta cu aceleaşi probleme cu care s-au confruntat Europa şi Washingtonul – cum să stimuleze economia şi să creeze locuri de muncă fără să diminueze protecţia socială de care au nevoie cetăţenii.
Totodată, Ianukovici subliniază că este necesară combaterea corupţiei, ‘care s-a generalizat în ultimii ani şi a afectat capacitatea Ucrainei de a atrage investiţii străine’.
‘Dacă sperăm să ne alăturăm UE şi să creştem standardele de viaţă ale ucrainenilor, trebuie ca economia să se redreseze pornind din interior’, scrie preşedintele ucrainean ales.

În acest sens, Ianukovici remarcă că pentru economia ucraineană există trei obiective fundamentale: crearea de locuri de muncă, stabilizarea preţurilor pentru ca oamenii să îşi permită cele necesare traiului şi oferirea de salarii şi de pensii adecvate.
În acord cu acestea, notează Ianukovici, ‘agenda mea prevede asigurarea vitalităţii economice şi calmarea turbulenţelor politice care au afectat naţiunea; asigurarea faptului ca Ucraina să beneficieze de avantajul poziţiei sale naturale ca punte între Rusia şi Occident, şi, nu în ultimul rând, pregătirea unei Ucraine deschise şi libere din punct de vedere economic şi politic pentru a se alătura Uniunii Europene atunci când va veni vremea’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.