Anglia ameninţată de o tragedie grecească

Toate privirile sunt îndreptate asupra Greciei, însă situaţia bugetară a Marii Britanii este chiar mai proastă, iar o ameliorare nu se întrevede, ba dimpotrivă, scrie în ediţia de vineri (19 februarie 2010) Financial Times Deutschland.

În ultima perioadă, pieţele s-au concentrat asupra Greciei, Spaniei şi Portugaliei. Pe fondul scăderii încrederii investitorilor, dobânzile la împrumuturile contractate de guvernele acestor state au crescut considerabil, ceea ce face tot mai dificilă refinanţarea datoriilor. Analiştii atrag atenţia că şi a doua cea mai mare economie a Europei, Marea Britanie, riscă să ajungă într-o situaţie similară.

Pentru prima dată, Londra a înregistrat în ianuarie mai multe cheltuieli decât venituri, în condiţiile în care în mod tradiţional în această lună fiscul avea cele mai mari încasări. Pe lângă o scădere dramatică a veniturilor din impozite (cu 19,8%), şi nivelul îndatorării a crescut fulminant până la 59,9% din PIB, adică cu 10 procente mai mult decât în urmă cu un an.

Bugetul Marii Britanii arată foarte prost şi în comparaţie cu cele ale altor state ale lumii. ‘Raportul dintre datorii şi produsul intern brut se înrăutăţeşte într-un ritm mult mai accelerat decât în Grecia, Spania, Portugalia şi Italia, iar deficitul de aproape 13% este printre cele mai mari din lume’, explică Bert Jansen, economist la BNP Paribas.
Economiştii estimează că deficitul va atinge anul acesta nivelul de 13,3%, iar la anul va scădea doar puţin, până la 12,5%. De asemenea, ei atrag atenţia că, fără măsuri serioase de economisire, Marea Britanie ar putea înregistra un nivel al datoriei publice de 200% din PIB.

Potrivit unei analize comparative între cele mai mari 12 state puternic industrializate, doar Japonia ar sta mai prost decât Marea Britanie la capitolul îndatorare, cu o proporţie estimată de 300%. Ţări precum Germania, Franţa, Grecia, Italia sau SUA stau considerabil mai bine decât Regatul Unit.
‘Cele mai recente date arată cât de urgent este nevoie de un plan credibil de consolidare, cu reducerea cheltuielilor şi majorarea impozitelor’, spune economistul Ross Walker de la Royal Bank of Scotland.

Londra a înţeles demult această necesitate. Planul de consolidare bugetară al actualului guvern prevede reducerea cu 1,3% pe an a deficitului din 2010 până în 2013. Ce nu se ştie încă este dacă noul guvern, ce va rezulta în urma alegerilor din primăvară, va menţine acest plan. ‘A repune în ordine bugetul Marii Britanii reprezintă o provocare mai mare decât în cazul Greciei’, consideră Jansen.

Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional, Marea Britanie trebuie să facă în următorii ani economii de 13% din PIB. În cazul Greciei, este vorba doar de nouă procente. Pentru o ameliorare a situaţiei bugetare nu este însă nevoie doar de economii, ci şi de majorarea veniturilor statului. Însă şi aici perspectivele nu sunt tocmai încurajatoare.

Marea Britanie – ‘lanterna roşie’ a statelor G7 – abia a reuşit la sfârşitul anului trecut să iasă din recesiune. Economista Kate Barker de la Bank of England a avertizat însă că economia s-ar putea contracta din nou în primul trimestru al acestui an.
În aceste condiţii, britanicilor nu le-ar mai rămâne decât o soluţie: ‘o depreciere a monedei ar fi calea cel mai puţin dureroasă pentru a putea schimba ceva în actuala situaţie dificilă’, consideră Jansen. Cel puţin în această privinţă Marea Britanie are mai mult spaţiu de manevră decât ‘copiii problemă’ ai zonei euro, conchide FTD.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.