Berlinala nu cedează apelurilor de a retrage un film românesc din cadrul festivalului

0

Festivalul de Film de la Berlin nu cedează presiunilor de a retrage filmul românesc ‘Portretul luptătorului la tinereţe’ din programul festivalului, în pofida protestelor formulate de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wieseľ, care invocă faptul că filmul ar face propagandă unor organizaţii de extremă-dreapta, informează publicaţia germană Der Spiegel.

Institutul protestase împotriva includerii filmului la secţiunea ‘Forum’ din programul Berlinalei, pe motiv că principalul personaj al acestuia, luptătorul anti-comunist Ion Gavrilă Ogoranu, şi-a manifestat public atitudinile fasciste şi antisemite.
Christoph Terhechte, directorul secţiunii ‘Forum’ unde figurează filmul, a respins apelurile institutului, precizând că festivalul nu crede în ‘cenzură, ci în dezbatere şi educaţie’.

Într-un comunicat oficial dat publicităţii marţi, Terhechte a precizat: ‘Suntem pe deplin conştienţi că Ogoranu a făcut public afirmaţii extremiste, rasiste şi anti-democratice. Nu îi susţinem părerile şi nici filmul nu o face’.
Filmul, aparţinând tânărului regizor român Constantin Popescu (36 de ani), spune povestea unui grup de luptători anticomunişti, conduşi de Ogoranu, care s-au ascuns în Munţii Carpaţi în anii ’50.

Institutul “Elie Wiesel” a trimis luni, 15 februarie, o scrisoare de protest Berlinalei, cerând ca filmul să fie retras din progamul festivalului, deoarece Ogoranu a fost un membru ‘al Mişcării Legionare fasciste şi antisemite’, o organizaţie fascistă creată în România, în 1927, al cărei scop privea ‘reînnoirea creştină şi rasială’ a ţării.
În catalogul filmelor din program, Berlinala îi descrie pe cei care s-au refugiat în munţi pentru a scăpa de Armata Roşie, în 1944, drept o ‘amestecătură de naţionalişti, fascişti, liberali, fermieri apolitici şi membri ai clasei mijlocii afectaţi de exproprierile făcute de comunişti’.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.