Lazea, BNR: Exportaţi servicii, mărfurile le vor face chinezii

0

România trebuie să promoveze exportul de servicii în turism şi transport internaţional, în condiţiile în care, pe termen lung, Europa se va axa pe acest tip de export şi nu pe cel de mărfuri a declarat joi (18 februarie 2010) la reuniunea consilierilor economici din străinătate, Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României.

.

Romania trebuie sa se adapteze unui nou model de crestere economica, bazat pe exportul net, prin promovarea serviciilor. „Trebuie sa fim constienti ca Europa este exportatoare de servicii, nu de marfuri. China va acapara in 20-30 de ani zona de exporturi de marfuri si Europa va ramane cu partea de servicii. Romania, incet-incet, sau mai degraba mai repede decat incet, trebuie sa se adapteze acestei situatii”, a spus Lazea.

Trebuie să promovăm exportul de servicii în turism şi în transporturi internaţionale. Transportul nu înseamnă numai autostrăzi. România are o reţea feroviară foarte dezvoltată, o reţea de conducte de transport de gaze naturale mai mare decât cea a Norvegiei. România are mai multe active ce nu sunt valorificate şi despre care nu se ştie. Deţine, de asemenea, potenţial în turismul sportiv, cultural şi religios’, a afirmat Valentin Lazea.

Anul trecut, comerţul extern cu mărfuri al României a înregistrat o scădere cu 25,4 la sută faţă de 2008 şi s-a cifrat la 67,8 miliarde euro. Exporturile au totalizat 29 miliarde euro, în scădere cu 13,9 la sută, iar importurile 38,7 miliarde euro, fiind cu 32,3 la sută mai mici faţă de 2008.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.