CE nu va bloca fondurile pentru agricultură destinate României

0

Comisia Europeană nu va bloca fondurile României pentru agricultură şi nici alte fonduri destinate ţării, a declarat, vineri (19 februarie 2010) Johan Reyniers, ofiţerul de presă al comisarului pentru agricultură, Dacian Cioloş, după ce acesta a trimis o scrisoare Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de la Bucureşti, în care cere remedierea deficienţelor în funcţionarea Sistemului Integrat prin care APIA acordă subvenţii europene în sectorul agricol.

Scrisoarea „nu se referă la blocarea fondurilor pentru agricultură sau a altor fonduri destinate României. Scrisoarea subliniază probleme care nu au fost încă rezolvate şi care constituie o preocupare atât pentru Comisia Europeană cât şi pentru comisarul Ciolos, având în vedere că gestiunea corectă a fondurilor europene pentru agricultură este o prioritate a mandatului său”, a subliniat Johan Reyniers.

„Comisarul Ciolos a transmis o scrisoare Guvernului României pe data de 16 februarie 2010, în care se arată că este important ca România să finalizeze implementarea unui plan de acţiune iniţiat la mijlocul anului 2009. Planul cuprinde măsuri de remediere a deficienţelor în Sistemul Integrat de Administrare şi Control din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură până în 2011 şi a fost creat pentru evitarea unor eventuale consecinţe financiare.

Este o scrisoare tehnică, normală pentru corespondenţa între Comisia Europeana şi un stat membru al Uniunii Europene. Nu se referă la blocarea fondurilor pentru agricultură sau a altor fonduri destinate României. Scrisoarea subliniază probleme care nu au fost înca rezolvate şi care constituie o preocupare atât pentru Comisia Europeana cât şi pentru comisarul Cioloş – avand în vedere ca gestiunea corecta a fondurilor europene pentru agricultură este o prioritate a mandatului sau”, a explicat Reyniers.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a primit, vineri, scrisoarea trimisă de Dacian Cioloş şi reprezintă, potrivit MADR, o reacţie a Comisiei Europene la ultimul raport trimestrial din 2009 trimis CE de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultura (APIA), pe 14 ianuarie 2010, din care rezultă depăşirea unor termene asumate de România în Planul de Acţiune pentru corectarea deficienţelor în IACS, elaborat şi agreat cu Comisia Europeană în 2009, arată un comunicat al Ministerului.

Comisarul solicită ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, să acorde o prioritate deosebită finalizării acestor activităţi la termenele asumate. ‘Noua echipă de la conducerea Ministerul Agriculturii a luat deja o serie măsuri de accelerare a aplicării acţiunilor prevăzute în planul de acţiune în discuţie’, menţionează comunicatul MADR. Începând cu anul 2007, România beneficiază de fonduri pentru agricultură de la Uniunea Europeană sub formă de plăţi directe pe suprafaţă.

Plăţile directe reprezintă sprijinul acordat de Uniunea Europeană agricultorilor din România în condiţiile în care aceştia sunt eligibili şi înaintează o cerere de plată pe suprafaţă. O condiţie esenţială pe care statul român trebuie să o îndeplinească pentru a putea absorbi fondurile pentru plăţile directe este crearea unui sistem care să asigure administrarea şi controlul riguros al cererilor de plată ale fermierilor.

Acesta este Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS), iar crearea, implementarea şi gestionarea lui intră în atribuţiile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Prin sistemul IACS sunt gestionate următoarele scheme de plată pe suprafaţă: SAPS (schema de plată unică pe suprafaţă), CNDP (plăţi naţionale directe complementare), LFA (plăţi pentru zone defavorizate), măsuri de agromediu, schema pentru culturi energetice şi, începând cu 2008, plăţi tranzitorii pentru tomate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.