EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Copilul asimilează bilingvismul înainte de a se naşte

0

Bebeluşii care cresc într-un mediu bilingv învaţă să facă diferenţa între cele două limbi înainte de a se naşte, arată un studiu publicat în această săptămână în revista americană ‘Psychological Science’. Cercetători în domeniul psihologiei de la Universitatea din Columbia Britanică (Canada) şi unul de la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) au studiat două grupuri de nou-născuţi, informează publicaţia franceză 20minutes.

În primul grup, bebeluşii au auzit vorbindu-se doar engleza atunci când se aflau în burta mamei, în timp ce al doilea grup a auzit engleza şi tagalog, limbă vorbită în Filipine. Pentru a analiza preferinţa bebeluşilor pentru o limbă, cercetătorii le-au studiat reflexul suptului care, când creşte, înseamnă interesul nou-născutului faţă de un stimul.

Mai întâi, copiii au ascultat 10 minute de vorbire, în care alternau engleza şi tagalogul, câte un minut fiecare. Bebeluşii care nu ascultaseră decât engleza înainte de a se naşte ‘aveau un reflex al suptului mai crescuť la limba engleză decât la tagalog. Cei care fuseseră într-un mediu biling n-aveau nicio preferinţă. O altă experienţă a constat în a le vorbi bebeluşilor într-o limbă până când aceştia n-au mai manifestat niciun interes.

Urma apoi o altă persoană care le vorbea şi în acea limbă şi în alta. Cercetătorii au constatat că reflexul suptului nu creştea decât atunci când nou-născuţii auzeau a doua persoană exprimându-se în cealaltă limbă.
Aceste experienţe ‘lasă să se înţeleagă că bebeluşii bilingvi, precum şi cei care nu sunt bilingvi, pot face diferenţa între cele două limbi’, arată autorii studiului, care precizează: ‘Există un mecanism din primele clipe ale vieţii care-i ajută pe copiii bilingvi să nu confunde cele două limbi’, condiţie esenţială a asimilării bilingvismului.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.