EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Elena Udrea sprijină construirea telegondolei spre Lacul Sfânta Ana din Covasna

0

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va finanţa cu 100.000 de euro elaborarea proiectului pentru construirea unei telegondole spre Lacul Sfânta Ana.

Ministrul Elena Udrea a declarat vineri (19 februarie 2010) la Sfântu Gheorghe, că proiectul are ca scop protejarea rezervaţiei naturale din această zonă, unde va fi oprit pe viitorul accesul autovehiculelor.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a precizat că telegondola va străbate o distanţă de aproape doi kilometri, de la Bixad până în apropierea Lacului Sfânta Ana, unde există un platou ce oferă o panoramă minunată asupra întregii zone.

Potrivit acestuia, intenţia autorităţilor locale este ca, din acel punct, accesul spre lac să se facă pe viitor doar cu maşini ecologice, cu bicicletele sau pe jos. ‘Această rezervaţie naturală este unică în România şi vrem să o protejăm’, a declarat Tamas Sandor, menţionând că acest proiect se va derula în parteneriat cu judeţul Harghita. Lacul Sfânta Ana, aflat la graniţa dintre judeţele Covasna şi Harghita, este singurul lac de origine vulcanică din România.

Practic, lacul s-a format în craterul unui vulcan stins, denumit Ciomatu (sau Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu, are o suprafaţă de 19,50 ha şi o adâncime maximă de 7 m. Turiştii veniţi la lacul Sfânta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea, ei având la îndemână o metodă empirică, dar exactă, oferită de muntele vulcanic: cele două fisuri formate în munte care prevestesc vremea cu precizie de sută la sută.

Localnicii ştiu că dacă emanaţiile din fisuri ‘pişcă la nas’, atunci e semn de furtună, iar dacă nu, ziua va fi însorită, tocmai potrivită pentru drumeţii. Fenomenul are o explicaţie ştiinţifică – în munte se desfăşoară încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice.
Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon şi sulful, urcă spre suprafaţă şi inundă fisurile cu un miros înţepător, semn că vine ploaia. În apropierea lacului se află şi o capelă romano-catolică cu hramul Sfintei Ana, iar apa lui este sfinţită în fiecare an.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.