EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Gheorghe Isvoranu: Eliminarea alocaţiilor pentru copii este neconstituţională

4

Sindicatele din învăţământ, alături de organizaţiile de părinţi, vor ataca la Direcţia de discriminare şi la Curtea Constituţională orice act normativ care are în vedere diferenţierea alocaţiilor pentru copii, a declarat vineri (19 februarie 2010) preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu.

În opinia sindicaliştilor, acordarea alocaţiilor pentru copii în funcţie de mărimea salariului părinţilor este act constituţional discriminatoriu este o lovitură asupra viitorului şcolii. „Şi aşa situaţia demografică este proastă eliminarea acestui ajutor va duce şi mai mult la creşterea abandonului şcolar.

Din datele pe care le deţinem marea majoritate a salariaţilor din România au o situaţie financiară foarte proastă. Dacă se elimină şi alocaţia atunci sigur va creşte abandonul şcolar”, precizează Gheorghe Isvoranu. Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a anunţat că pregăteşte un proiect de lege privind modificarea prevederilor de acordare a alocaţiilor pentru copii.

Reprezentanţii Sindicatelor Libere din Învăţământ FSLI nu pot înţelege această măsură în condiţiile în care în programul educaţional elaborat de comisia prezidenţială sunt prevăzute sume de bani pe cap de elev pe toată perioada şcolii. „Elevul trebuie să fie prioritar şi nu înţelegem de unde această decizie. Copilul are drepturile lui, ele sunt prevăzute în Constituţie şi nimeni nu are voie să i le ia. Bani au părinţii, nu copiii. Nu este obligatoriu dacă un părinte are bani să aibă şi copilul lui.

Sunt numeroase cazurile când din această alocaţie se întreţine o întreagă familie”, a precizat Liviu Pop, secretar general al FSLI. Vineri, comitetul director al FSLI s-a întrunit la Bucureşti pentru a anunţa acţiunile de protest din luna martie. „Decizia ministrului Muncii de astăzi ne îndreptăţeşte, dacă mai era nevoie, să reluăm acţiunile de protest, pentru că aşa nu se mai poate.

Acţiunea loveşte asupra viitorului ţării şi nu mai putem fi pasivi”, a declarat preşedintele FSLI, Aurel Cornea. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a avansat, vineri, ideea plăţii diferenţiate a alocaţiei de stat pentru copii, considerând că nu mai trebuie plătite alocaţii pentru copiii ai căror părinţi au venituri mari. Fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că alocaţia este un drept al copilului care nu poate fi luat.
Aceasta a spus că există cazuri în care părinţi cu venituri mari îşi abandonează copiii, iar în această situaţie copilul fără alocaţie este afectat. Ministrul Şeitan participă la o conferinţă Conferinţa de lansare a Anului european pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale în România.

loading...

Citește și
Loading...

4 Comentarii
 1. sacara dan spune

  dar sa vinzi apartamentele ANL la jumate de pret este constitutional?mizeriile si-au bagat odraslele in ele si acum le vor cumpara la jumat de pret.este corect?

 2. grig spune

  Sint parinti cu bani ce isi abandoneaza odraslele,sint oameni bogati(au pamint)dar nu au un ban.Ce inseamna a fi bogat:a avea o locuinta s-au a avea un anumit salariu.Copii au nevoie de bani si nu de bogatie pentru a fi intretinuti.Multe familii in virsta au ceva bogatie(ex.o vila) dar au putini bani fiind pensionari si spre exemplu infiaza un copil.Cum vor putea dovedi bogatia intr-un timp scurt(o luna),3.5 milioane de parinti?.Cine va controla acest sistem la fiecare citeva luni?.Nu vor fi favorizati pozitiv prin excelenta locuitorii din Rahova_Ferentari etc.

 3. Catalina Bondoc spune

  Mi-a fost blocata alocatia copilului din care se pare ca a fost retrasa o suma pentru o datorie la circa financiara reprezentind o amenda de circulatie si un impozit auto neplatite in anul 2009.As dori sa stiu daca cineva din tara asta, fie el si fiscul poate folosi banii copilului in scopul platii unor sume datorate de parinti,mai ales ca din acest motiv mi-e din ce in ce mai greu sa-i asigur micutului hrana si scutecelele. va multumesc.

 4. cristina gabriela spune

  abia astept sa se intample asta cu alocatiile,sa fac 4,5 copii,si bine mersii pot sa lucrez si la negru!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.