Ministrul Muncii propune o plată diferenţiată a alocaţiei pentru copii

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a făcut publică vineri (19 februarie 2010) ideea plăţii diferenţiate a alocaţiei de stat pentru copii, considerând că nu mai trebuie plătite alocaţii pentru copiii ai căror părinţi au venituri mari.

Mihai Şeitan, a spus că Ministerul are în lucru un proiect de act normativ prin care alocaţiile de stat pentru copii să nu mai fie acordate celor care provin din familii cu venituri mari. Acesta nu a precizat care va fi plafonul de venituri de la care alocaţiile nu vor mai fi plătite. Fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că alocaţia este un drept al copilului care nu poate fi luat.

Aceasta a spus că există cazuri în care părinţi cu venituri mari îşi abandonează copiii, iar în această situaţie copilul fără alocaţie este afectat. Sindicatele din învăţământ, alături de organizaţiile de părinţi, vor ataca la Direcţia de discriminare şi la Curtea Constituţională orice act normativ care are în vedere diferenţierea alocaţiilor pentru copii, a declarat, vineri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu.

În opinia sindicaliştilor, acordarea alocaţiilor pentru copii în funcţie de mărimea salariului părinţilor este act constituţional discriminatoriu este o lovitură asupra viitorului şcolii. „Şi aşa situaţia demografică este proastă eliminarea acestui ajutor va duce şi mai mult la creşterea abandonului şcolar. Din datele pe care le deţinem marea majoritate a salariaţilor din România au o situaţie financiară foarte proastă. Dacă se elimină şi alocaţia atunci sigur va creşte abandonul şcolar”, precizează Gheorghe Isvoranu.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a anunţat că pregăteşte un proiect de lege privind modificarea prevederilor de acordare a alocaţiilor pentru copii.
Reprezentanţii Sindicatelor Libere din Învăţământ FSLI au reacţionat, arătând că nu pot înţelege această măsură, în condiţiile în care în programul educaţional elaborat de comisia prezidenţială sunt prevăzute sume de bani pe cap de elev pe toată perioada şcolii.

„Elevul trebuie să fie prioritar şi nu înţelegem de unde această decizie. Copilul are drepturile lui, ele sunt prevăzute în Constituţie şi nimeni nu are voie să i le ia. Bani au părinţii, nu copiii. Nu este obligatoriu dacă un părinte are bani să aibă şi copilul lui. Sunt numeroase cazurile când din această alocaţie se întreţine o întreagă familie”, a precizat Liviu Pop, secretar general al FSLI.

Vineri, comitetul director al FSLI s-a întrunit la Bucureşti pentru a anunţa acţiunile de protest din luna martie. „Decizia ministrului Muncii de astăzi ne îndreptăţeşte, dacă mai era nevoie, să reluăm acţiunile de protest, pentru că aşa nu se mai poate. Acţiunea loveşte asupra viitorului ţării şi nu mai putem fi pasivi”, a declarat preşedintele FSLI, Aurel Cornea.

Ministrul Şeitan a participat la o conferinţă Conferinţa de lansare a Anului european pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale în România, unde a făcut public acest anunţ, motivând că aceasta ar fi o măsură de sprijinire a celor mai sărace familii. Şeitan nu a precizat dacă prin propusa eliminare a alocaţiilor pentru parinţii cu venituri mari, vor fi majorate alocaţiile pentru copiii din familii sărace.

Citește și
2 Comentarii
 1. mihaela spune

  E aberant sa incurajam nemunca!Sa sanctionam copiii ai caror parinti muncesc. Propun sa platim cu totii un impozit pe saracie, din care sa fie intretinuti toti ce care nu au venituri. Exista deja mai multe forme de protectie sociala pt acestia, somaj, venit minim garantat, deducere personala pt cei care au copii inintretinere si venituri mici etc
  De fapt, ministerul nu urmareste sa protejeze copiii „saraci”, ci sa faca economii.
  Din punct de vedere legal, exista principiul independentei patrimoniale intre parinti si copii.In plus e un drept al copilului, nu al parintelui.
  In loc sa mareasca pt toti copiii alocatia, ei se gandesc sa o taie.

 2. Cristi spune

  Este strigator la cer cat de nesimtiti sunt acesti guvernanti , pana si la copii le iau dreptul de a avea ceva ce le apartin prin lege !!!
  Am inteles ca, copiii familiilor ce depasesc 3000 lei nu vor mai primi alocatie, DAR desteptii astia nu se gandesc ca cei mai multi avem credite ipotecare pe 30 ani in care ratele sunt de 1000-1500 lei pe luna, ca-ci nimeni nu ne ajuta in tara asta de rahat , in care cei care sunt la putere nu se gandesc sa faca ceva care sa produca efectiv , nu numai sa ia de la oameni .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.