Moneda comună europeană se confruntă cu un test al unităţii sale

0

Momentul în care moneda euro a fost introdusă pe pieţele financiare globale, la 1 ianuarie 1999, a fost considerat unul dintre cele mai semnificative evenimente din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Cu toate acestea, haosul fiscal din Grecia a pus în lumină unele aspecte vulnerabile ale monedei europene, notează cotidianul american The Wall Street Journal.
“Euro a fost stabilit ca o căsătorie – până când moartea ne va despărţi”, a declarat Stuart Thomson, economist-şef la Ignis Asset Management, care a mai precizat: “Ţările din Europa de Sud s-au bucurat de o perioadă fabuloasă de lună de miere. Acum vedem primele semne ale problemelor”.

Criticii şi-au exprimat de mai mult timp îndoielile în privinţa zonei euro, în prezent numărând 16 naţiuni, amintind de lipsa de unitate fiscală şi de caracterul benign al naturii diferitelor reguli, cum ar fi cea privind limita deficitului bugetar din eurozonă de 3% din PIB.
Problemele Greciei au atras o dezbatere extinsă despre viitorul zonei euro, avansându-se nenumărate scenarii, de la dezmembrarea acestuia la posibilitatea mai prozaică de a se târî înainte. Însă chiar existenţa acestei dezbateri afectează euro.

Moneda a pierdut 1% până la mijlocul zilei de miercuri, la New York, ajungând la 1,3626 dolari, fără a atinge minimul recent de 1,35 dolari săptămâna trecută.
Potrivit WSJ, moneda comună europeană este în acest an într-o scădere de 4,8% faţă de dolar, o situaţie pe care puţini economişti ar fi prevăzut-o.
Deficitele înregistrate de Grecia sunt aproape de limita eurozonei, crescând perspectiva unui eşec pe plan financiar. Liderii zonei euro au promis susţinerea pentru Atena, însă nu au detaliat privind o potenţială salvare.

Chiar dacă Grecia primeşte cea mai multă atenţie, investitorii sunt de asemenea îngrijoraţi de alte ţări, cu deficite bugetare importante şi perspective economice problematice, cum ar fi Portugalia, Irlanda, Italia şi Spania.
Pe de altă parte, puţini cred că părăsirea zonei euro este o opţiune realistă pentru fiecare dintre aceste ţări, inclusiv pentru Grecia. Un studiu recent al Băncii Centrale Europene susţine că o atare posibilitate ar fi legal posibilă, dar nerealistă în practică şi că posibilitatea expulzării din zona euro este ‘aproape zero’.

Pe de altă parte, faptul că BCE a efectuat un astfel de studiu dă de gândit. Justin Urquhart Stewart, director co-fondator al Seven Investment Management, sugerează că zona euro ar putea fi un amestec de “euro core zones” (cu nucleu euro) şi “euro lite zones” (cu un euro “light”, în care ar exista euro, alături de o monedă cvasi-locală apropiată sau o monedă secundară). Un astfel de scenariu are avantajul că este permis de către tratat, însă dificil de implementat.

În ceea ce priveşte întrajutorarea Greciei, la Berlin, spre exemplu, există o dorinţă politică limitată pentru a finanţa Grecia sau orice altă ţară. Pe de altă parte, o retragere a Germaniei din zona euro este extrem de improbabilă. O marcă germană reinstituită s-a aprecia rapid, plasând o uriaşă presiune asupra economiei germane orientată spre export.

Mai mult, alte ţări, cum ar fi Franţa, ar fericite să vadă Germania detaşându-se de orice aspect al proiectului european. Cu opţiuni dramatice – o ieşire a Greciei din zona euro (sau un eşec pe plan financiar) sau o ieşire a Germaniei – Uniunea Europeană are şanse să facă ceea ce a făcut adesea în istoria sa: să se descurce, cu alte cuvinte să facă presiuni pentru un rezultat favorabil, de o manieră dezorganizată, conchide WSJ.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.