Muzeul Naţional Peleş din Prahova a reuşit să obţină prelungirea contractului de închiriere

0

Muzeul Naţional Peleş va rămâne deschis pentru vizitatori şi după data de 1 martie 2010, când expiră contractul de închiriere, pentru că Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a reuşit să obţină prelungirea contractului, a declarat Dana Voitescu, purtător de cuvânt al muzeului.

”În urma negocierilor dintre Casa Regală şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional s-a convenit prelungirea contractului de închiriere a castelelor Peleş şi Pelişor, pentru 1 sau 3 ani, menţinându-se acelaşi cuantum al chiriei, urmând ca documentele să fie semnate în cursul săptămânii viitoare”, a precizat Dana Voitescu.

În consecinţă, reprezentanta Muzeului Naţional Peleş consideră că nu mai este necesară campania de strângere de semnături, anunţată joi, de primarul Vlad Oprea, pentru ca muzeul să treacă în administrarea Primăriei Sinaia cu scopul de a rămâne deschis pentru vizitatori.

”Din fericire, nu mai este cazul să se facă risipa de energie şi bani, pentru realizarea unei campanii la nivel naţional”, a mai afirmat Voitescu. Ea a adăugat că oricum conducerea muzeului nu agrea această campanie pentru că Muzeul Naţional Peleş trebuie să rămână în administrarea Ministerului Culturii deoarece este un obiectiv de interes naţional, iar Primăria Sinaia nu ar fi dispus de fonduri suficiente pentru administrarea lui.

”Muzeul Naţional Peleş este considerat muzeu de talie naţională, pentru că deţine un număr mare de colecţii de valoare deosebită, majoritatea fiind clasate în categoria tezaur (peste 60.000 de piese) şi de aceea trebuie sa fie administrat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi nu de instiţutii locale sau regionale”, susţine Voitescu.

Chiria lunară care este plătită de muzeu în prezent este de 52.000 lei, ea urmând să fie menţinută şi după data de 1 martie când intră în vigoare noul contract de închiriere. Dana Voitescu a mai precizat că cheltuielile de administrare a muzeului sunt suportate în proporţie de 12% de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, iar restul sunt asigurate din încasări.
Totalul încasărilor din anul 2009 a fost de 5.656.000 lei, iar al cheltuielilor de 6.386.000 lei. Muzeul Naţional Peleş este vizitat anual de aproximativ 300.000 de turişti din care peste 25% sunt turişti străini. În luna ianuarie a acestui an, numărul vizitatorilor a fost cu 30% mai mic faţă de perioada similară a anului trecut.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.