Postul Paştelui, antidot al încălzirii climatice

0

Episcopi anglicani le recomandă britanicilor să-şi reducă emisiile de CO2 pe perioada celor 40 de zile de post dinaintea Paştelui, pentru a lupta împotriva încălzirii climatice.

În Miercurea Cenuşii, la începutul postului, unii clerici i-au sfătuit pe credincioşi să-şi lase deoparte iPodurile, toate electronicele şi electrocasnicele şi să mănânce mai degrabă câteva lucruri bune, scrie cotidianul francez Le Figaro. Reverenzii Richard Chartres, episcop al Londrei, şi James Jones, episcop de Liverpool, susţin o iniţiativă intitulată ‘postul de carbon’, care-i sfătuieşte pe britanici să-şi reducă emisiile de CO2 în timpul postului Paştelui, contribuind astfel la lupta împotriva încălzirii climatice.

O listă cu 46 recomandări, publicată de ONG-ul creştin “Tearfunď’ îi ajută pe credincioşi să facă mici gesturi utile, cum ar fi să nu apese brutal pe pedala de acceleraţie a maşinii, să folosească mai mult o pereche de şosete, în loc să-şi cumpere alta, şi să cultive legume în grădina proprie. La rubrica ‘post tehnologic’, se recomandă petrecerea unei zile întregi fără telefon, televizor, calculator sau iPod.

‘Încetinirea, din când în când, a ritmului vieţii cotidiene ar fi benefică pentru sănătatea noastră emoţională şi spirituală’, spune John Pritchard, episcop de Oxford, care recunoaşte totuşi că i-a fost greu să se lipsească de smartphone. Se pare că reverendul Alan Smith, episcop de St Albans, nu s-a pus de acord cu restul episcopilor anglicani: a adresat sfaturi de post credincioşilor săi, cu instrucţiuni de penitenţă pe care le transmite în fiecare zi prin… SMS, încheie Le Figaro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.