EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Principala vulnerabilitate a sistemului judiciar: incompetenţa

0

Dacă proiectul de evaluare a magistraţilor va fi pus în aplicare, foarte mulţi dintre judecătorii care sunt în sistem vor conştientiza că au probleme serioase, a declarat vineri (19 februarie 2010) la Târgu Mureş, judecătoarea Natalia Roman, membră în Consiliul de Conducere al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

‘Eu am făcut un proiect pe evaluare, am auzit discutându-se în presă că sunt probleme în sistem legate de competenţa judecătorilor. Personal, pot să vă spun, după 12 ani de meserie, că eu consider că principala vulnerabilitate a sistemului de justiţie nu este corupţia, ci incompetenţa.
În acest sistem sunt oameni care nu sunt suficient de bine pregătiţi profesional sau care nu îşi fac această meserie aşa cum ar trebui s-o facă’ – a declarat magistratul la o întâlnire cu presa organizată după conferinţa ‘Alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii 2010-2016’.

Natalia Roman a spus că evaluarea profesională nu se poate face din afara sistemului, ci doar din interior. ‘Eu am făcut parte din grupul de lucru pentru proiectul de evaluare şi credeţi-mă că este un proiect foarte bun. Iar dacă acest proiect va fi pus efectiv în aplicare, foarte mulţi dintre judecătorii care sunt în sistem vor conştientiza că au probleme.

Au probleme pe care poate în acest moment nu le realizează, pentru că niciodată, în momentul în care intră în sala de judecată, nu se gândesc că felul în care discută cu oamenii acolo – nu termenii juridici pe care-i folosesc, pur şi simplu comportamentul, limbajul, verbal sau nonverbal – poate deja să le dea nişte semnale negative acestora’ – a subliniat magistratul.

În opinia judecătoarei, justiţiabilul poate interpreta limbajul nonverbal al magistratului ca şi cum deja ar fi hotărât în favoarea sau în defavoarea lui. ‘Din păcate, este un lucru pe care-l reproşez şi l-am reproşat public CSM: a făcut un proiect foarte bun pe evaluare, proiect pe care nu l-a pus în aplicare, iar acum face un nou proiect pe evaluare, pe foarte mulţi bani, ca să vină în final şi să ne spună că ceea ce am făcut iniţial este foarte bun’, a apreciat Natalia Roman.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.