Reducerea sărăciei, un nou obiectiv al UE

Preşedintele Consiliului European a propus includerea reducerii sărăciei din Uniunea Europeană (UE) printre cele patru obiective strategice ale deceniului. Anunţul a trecut aproape neobservat la summitul european de joi, 11 februarie, dominat de situaţia din Grecia, însă el reprezintă un pas înainte fără precedent, relevă cotidianul francez La Croix.

În contextul elaborării de către liderii europeni a strategiei economice a UE pentru deceniul următor, reducerea sărăciei este menţionată prima oară printre cele patru mari obiective pe care le-ar putea stabili Cei 27, alături de cheltuielile destinate cercetării, nivelul forţei de muncă şi numărul absolvenţilor din învăţământul superior. Propunerea îi aparţine preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi figurează într-un document prezentat şefilor de stat şi guvern.

‘Este pentru prima oară când problema sărăciei este menţionată la acest nivel în Europa’, spune o sursă comunitară. În plus, intenţia de a diminua sărăcia apare într-un moment în care liderii europeni doresc să-şi limiteze angajamentele faţă de un pachet de obiective considerate cele mai strategice pentru viitorul Europei – Van Rompuy evocă ‘cel mult 5′, iar Jose Manuel Barroso, 9 sau 10’ – şi să monitorizeze îndeaproape punerea lor în aplicare.

‘Dorim mai puţine obiective, dar urmărite cu stricteţe’, se spune în anturajul preşedintelui Consiliului European. Ca economist, Herman Van Rompuy include problema reducerii sărăciei în marele său plan de salvare a ‘modului de viaţă european’, prin mai multă dezvoltare care să poată finanţa modelul său social.
Cu 17% dintre europeni (peste 84 milioane de persoane) care ‘se confruntă cu riscul sărăciei’, potrivit statisticilor Eurostat din ianuarie, potenţiala creştere a Europei se erodează, iar protecţia socială este la capătul puterilor.

Cei 27 urmează să confirme acest obiectiv la întâlnirea lor de la sfârşitul lunii martie. El face parte şi din preocupările preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Noul comisar european pentru locuri de muncă şi probleme sociale, Lazslo Andor, urma să menţioneze această chestiune joi, 18 februarie, la Paris.
Practic, Comisia Europeană va trebui să formuleze şi să stabilească dimensiunea obiectivului pentru ansamblul UE. Fiecare guvern şi-l va asuma în funcţie de situaţia sărăciei din propria ţară, precizează în final La Croix.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.