Şeitan a explicat motivaţiile majorării vârstei de pensionare

0

România are în 2010 o speranţă medie de viaţă la bărbaţi şi femei de 70, respectiv 77,1 ani, în condiţiile în care vârsta de pensionare este 63,9 ani la bărbaţi şi de 58,9 ani la femei, a declarat joi (18 februarie 2010) ministrul Muncii, Mihai Şeitan, într-o conferinţă de presă.

„Aceste rate medii ale speranţei de viaţă includ toate datele referitoare la mortalităţi din decursul unui an, iar în România mortalitatea la vârste mici este foarte ridicată în comparaţie cu alte ţări, iar media speranţei de viaţă inlcude aceste cifre”, a explicat Şeitan. Şeful de la muncă a precizat că este important cât trăieşte un om din momentul în care iese la pensie cu pensia pe care o primeşte de la stat.

„Datele arată că în 2010 un bărbat iese la pensie la vârsta de 63,9 ani şi trăieşte cu pensie, în medie, 14,7 ani, iar o femeie care iese acum la 58,9 ani are dreptul la pensie, în medie, 22 de ani. În anul 2030, la o vârstă de pensionare de 65 de ani, atât la bărbaţi cât şi la femei, un bărbat trăieşte cu pensie în plată 16,2 ani, iar femeile circa 22,7 ani”, a explicat Şeitan. De asemenea, el a afirmat că speranţa de viaţă în anii 2030 va fi de 75,9 ani la bărbaţi, iar la femei de 81,4 ani.

Potrivit Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, unul dintre indicatorii principali avuţi în vedere la stabilirea vârstei de pensionare la 65 de ani, în proiectul Legii pensiilor, este creşterea speranţei de viaţă la pensionare.
Modalitatea de calcul pentru determinarea speranţei de viaţă la pensionare are la bază un algoritm diferit faţă de cel pe care se bazează determinarea indicatorului speranţa medie de viaţă, folosită de obicei în prognozele statistice.

În calculul speranţei de viaţă la pensionare se cumulează toate persoanele care au ajuns la vârsta pensionării, iar în calculul speranţei medii de viaţă sunt incluse toate categoriile de vârstă (astfel încât media este afectată de diverşi factori: mortalitatea infantilă, încă la cote destul de ridicate în Romania, şi mortalitatea la orice altă vârstă înaintea vârstei de pensionare).

Un alt argument în susţinerea prelungirii vieţii active, respectiv încurajarea persoanelor de a rămâne un timp mai îndelungat pe piaţa muncii, este şi prevederea din lege cu privire la majorarea punctajului lunar realizat pentru persoanele care desfăşoară în continuare activităţi profesionale, după îndeplinirea vârstei standard de pensionare. În legislaţia în vigoare (Legea 19/2000), punctajul lunar suplimentar este de 0,3 la sută, iar în proiectul noii legi, acesta creşte la 0,5 la sută.
Conform proiectului Legii pensiilor, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani, stagiul complet fiind de 35 de ani.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.