Talibanii folosesc „scuturi umane” pentru a opri avansul aliaţilor

1

Talibanii folosesc ‘scuturi umane’ utilizând civili, care, adăugaţi la prezenţa de explozibili artizanali plasaţi în camioane, contraatacă ampla ofensivă condusă de SUA în provincia de sud Helmand, sunt de părere militarii afgani.

Pe teren, principalul general afgan implicat în campnaie i-a acuzat pe talibani de utilizarea scuturilor umane. ‘Au luat ostatici. Trupele noastre au văzut plasând mai întâi femei şi apoi copii în faţa obiectivelor, după care au deschis focul din spatele lor’, a declarat generalul Moheedin Ghori, comandantul celor 4.400 de soldaţi afgani care au participat la ofensiva ce mobilizează în total 15.000 de oameni (restul contingentului este în principal american şi britanic).

Această tactică, adăugată la plasarea de vehicule capcană ‘a îngreunat avansul trupelor noastre’, a deplâns generalul Ghori, potrivit ziarului El Pais. “Minele talibanilor şi teama faţă de pierderile civile reduc mişcările noastre’, a adăugat superiorul afgan.
Operaţiunea Mushtarak (‘Împreună’, în dari), lansată în urmă cu cinci zile, cu scopul de a recâştiga localităţile Marjah şi Nad Ali din mâinile insurgenţilor şi a instaura o autoritate afgană stabilă, a fost frânată de numeroase mine plasate în acest sector al provinciei Helmand, controlat în ultimii ani de seniorii drogurilor şi de talibani, potrivit oficialilor coaliţiei.

Generalii forţelor SUA, Afganistan şi NATO au plănuit timp de mai multe luni asaltul asupra bastionului Marjah, iar insurgenţii islamişti au avut suficient timp pentru a instala mine în carosabil, clădiri şi chiar pomi. NATO a informat că talibanii rezistă în faţa asaltului. “Operaţiunea Mushtarak este pe drumul bun, dar talibanii sunt tactic capabili să opună rezistenţă şi sunt inteligenţi’, a declarat comandantul forţelor internaţionale într-un comunicat.

‘Numărul minelor este considerabil în aceste zone, iar forţele combinate (afgane şi internaţionale) trebuie să fie precaute în mişcările lor, pentru a minimaliza pierderile’, a adăugat NATO. În cel de-al cincilea asalt asupra principalului bastion taliban din această ţară centro-asiatică, Ministerul afgan de Interne a anunţat desfăşurarea a circa 1.100 de poliţişti la Marjah, epicentrul ofensivei, pentru a sprijini operaţiunile şi a asigura zonele deja recucerite.

Între timp, la La Washington preşedintele Barack Obama şi-a reunit cabinetul de război pentru a evalua prima mare operaţiune a NATO de la trimiterea de trupe suplimentare pentru a pune capăt unui conflict ce durează de peste opt ani, încurajat de confirmarea Pakistanului şi a CIA privind arestarea şefului militar al talibanilor afgani.

Arestarea mollahului Abdul Ghani Baradar, confirmată de armata pakistaneză, ar putea însemna o grea lovitură pentru insurgenţa talibană. Moartea a 12 civili survenită duminica trecută în provincia Helmand, unde NATO şi-a lansat marea ofensivă împotriva talibanilor, nu a fost o greşeală. Forţa Internaţională de Asistenţă şi Securitate în Afganistan (ISAF) a admis trei zile mai târziu că sistemul de mobilitate al rachetelor, HIMARS, unde s-a presupus iniţial că a existat o defecţiune tehnică, a funcţionat corect, motiv pentru care pierderile de vieţi omeneşti pot fi considerate pagube colaterale.

Duminica trecută, NATO a informat despre o defecţiune tehnică la sistemul de lansare a rachetelor care a făcut ca două proiectile să devieze cu 300 de grade de la ţinta lor şi să lovească o casă unde se refugia o familie, prinsă în focul ‘precis şi direct” lansat dintr-un refugiu al talibanilor din Nad Ali. Folosirea sistemului de lansare – suspendată pe timpul anchetei, încă nefinalizată – a fost reluată.

‘Revizia continuă încă, dar s-a stabilit că sistemul HIMARS (sistemul de mobilitate al rachetelor de artilerie) a funcţionat adecvať, a anunţat ISAF într-un comunicat. În text, ISAF precizează că uzul lansatorului care a fost suspendat după moartea civililor ‘a fost restituiť după ce s-a verificat că nu a existat nicio defecţiune tehnică.
“Este vorba de o strategie, nu doar pentru a curăţa zona, ci de a o prezerva şi construi după aceea, astfel încât să existe o componentă civilă şi un guvern local”, declarase sâmbătă şeful Statului Major Comun al armatei SUA, amiralul Mike Mullen.

Aproximativ 2.000 de poliţişti afgani participă şi ei la ofensivă. Sunt parte a guvernului pe care SUA ‘îl ţine păstrat la sertar’, aşa cum a declarat şeful misiunii NATO în Afganistan, generalul Stanley McChrystal, cu câteva zile înainte de lansarea operaţiunii, care se va încheia probabil înainte de a se împlini cele 30 de zile prevăzute iniţial pentru această ofensivă de amploare.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Lorenzo spune

    „Duminica trecută, NATO a informat despre o defecţiune tehnică la sistemul de lansare a rachetelor care a făcut ca două proiectile să devieze cu 300 de grade de la ţinta”.
    Sunt foarte curios cum au reusit cele doua rachete sa devieze 300 de grade de la tinta.Un cerc are 360 de grade.In momentul cand lansezi o racheta , aceasta imparte planul tintei in doua , deci un unghi mai mare de 180 de grade fata de tinta nu poate fi.Sa inteleg ca racheta , inainte de a lovi noua tinta s-a invartit in jurul acesteia si apoi a cazut?Oare asa sa fie?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.