Aderarea Rusiei la NATO este astăzi mult mai reală decât acum 10 ani

0

Aderarea Rusiei la NATO este astăzi mult mai reală decât în urmă cu 10 ani, a declarat fostul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, George Robertson, într¬un interviu apărut vineri în cotidianul rus Kommersant.

‘Consider că aderarea Rusiei la NATO este astăzi mult mai reală decât în urmă cu 10 ani. După ce Muntenegrul, Bosnia, Serbia şi Republica Moldova vor adera la NATO, în Europa va fi creat un nou tip de organizaţie în privinţa securităţii şi Rusia va deveni, inevitabil, parte a acestui proces’, a afirmat britanicul George Robertson.
‘În perioada în care am fost secretar al NATO, 19 state erau membre. Astăzi, în NATO sunt deja 27 de state.

Este cu totul altă organizaţie, ea a devenit una mai mult politică şi într-o mai mică măsură militară’, a continuat predecesorul lui Anders Fogh Rasmussen în fruntea blocului nord¬atlantic. În opinia Lordului George Robertson, relaţiile dintre Rusia şi NATO s-au îmbunătăţit semnificativ din momentul în care la Casa Albă a venit Barack Obama. ‘Părţile au luat deja câteva decizii-cheie.

SUA au îngheţat planurile lor de desfăşurare a scutului lor antirachetă în Polonia şi Cehia, iar Rusia a propus NATO o tot mai activă participare la reglementarea situaţiei în Afganistan, a subliniat fostul şef al Alianţei. George Robertson şi-a exprimat însă dezacordul în legătură cu noua doctrină militară rusă, validată de preşedintele Dmitri Medvedev la 5 februarie, care plasează NATO în fruntea ameninţărilor la securitatea Rusiei.

‘Nu sunt de acord că NATO reprezintă pentru Rusia o ameninţare. Toţi adepţii acestei idei greşesc. Aşa cum greşesc şi cei care consideră că ameninţările la securitatea globală vin din Rusia. Rusia şi NATO trebuie să fie parteneri, pentru că ameninţările pentru NATO sunt şi pentru Rusia’, a mai declarat fostul secretar al Alianţei Nord-Atlantice în interviul pentru Kommersant.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.