EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,19 RON
(-0.01%)
GBP
5,48 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.85%)
CAD
3,18 RON
(-0.02%)
BGN
2,43 RON
(-0.1%)
RUB
0,06 RON
(-0.38%)
ZAR
0,30 RON
(-0.33%)
BRL
1,11 RON
(+1.15%)
CNY
0,62 RON
(-0.02%)
INR
0,06 RON
(-0.02%)

Aplicarea legislaţiei privind competiţia în Europa este nedreaptă şi trebuie schimbată

0

Timp de mai multe decenii, legiuitorii antitrust au avut cu ce să se laude. Directoratul General pentru Competiţie (DG Competiţie) al Comisiei Europene (CE) s-a transformat probabil în cel mai important organism de reglementare de acest tip din lume, dovedindu-se riguros în dezvoltarea legislaţiei antitrust şi energic atunci când a venit vorba de aplicarea sa, notează publicaţia britanică The Economist.

Mai mult decât oricare alt organism, DG Competiţie a susţinut principiile pieţei unice, adesea atrăgându-şi mânia statelor membre puternice. Cu toate acestea, în pofida reputaţiei sale foarte bune, există probleme profunde în felul în care operează organismul. Problemele nu sunt noi, dar au intrat din nou în atenţie ca urmare a repercursiunilor cazului pe care Uniunea Europeană l-a intentat companiei Intel.

În luna mai a anului trecut, CE a amendat producătorul de procesoare Intel cu o sumă record de 1,06 miliarde de euro, invocând articolul 82 (în prezent 102) din tratatul european, care interzice abuzul de poziţie dominantă. Mai precis, acuzaţia formulată la adresa Intel de către competitorul său mai mic AMD a fost că Intel a mituit producătorii de PC-uri să îi cumpere propriile procesoare.

Mărimea amenzii a avut un grad de ostentaţie. Mai îngrijorător a fost faptul că oficialii CE au ignorat unele dovezi disculpatoare în cazul Intel. Ombudsman-ul (avocatul poporului din UE) a descoperit că în cursul anchetei CE, aceasta nu a înregistrat o întâlnire cu un responsabil important de la Dell, unul dintre principalii clienţi ai Intel.
Criticii, a căror îngrijorare a crescut odată cu sancţiunile impuse Intel, susţin că, prin faptul că CE acţionează simultan ca anchetator, procuror, juriu şi judecător care dă sentinţa, ea neagă firmei care se apără dreptul fundamental de a fi audiată de către un tribunal imparţial.

Şi au dreptate, potrivit The Economist. Regulile sub care operează DG Competiţie, datând de aproximativ jumătate de secol, sunt complet inadecvate pentru rolul mai complex pe care directoratul îl are azi. Există 3 obiecţii importante la adresa modului în care funcţionează DG-ul.

Primul priveşte rolul echipelor care analizează cazul. Acestea sunt numite atunci când DG-ul decide să investigheze o plângere în privinţa unui comportament abuziv al unui rival de afaceri, cu posibile consecinţe care vor afecta competiţia. Echipele anchetează, propun un verdict şi argumentează pentru o anumită pedeapsă, întregul proces fiind afectat de prejudecăţi legate de acuzare.

O a doua obiecţie este că firmei anchetate i se neagă o audiere corectă. Chiar dacă îşi poate exprima propria părere, ea o face doar în faţa echipelor de anchetă, nu a unui judecător independent sau a unui consilier responsabil cu audierile (hearing officer). Aşa cum se prezintă lucrurile în momentul de faţă, rolul acestuia din urmă este doar unul pur procedural.

O a treia obiecţie este faptul că decizia finală privind comportamentul companiei în cauză este luată printr-un vot al 27 de comisari numiţi politic, dintre care doar unul poate fi asistat la audierea firmei respective.

Chiar dacă noul comisar european pentru competiţie, Joaquin Almunia, tergiversează lucrurile, schimbarea se apropie. Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene va fi ratificată anul viitor şi este extrem de probabil ca apelurile la Curtea Europeană a Drepturilor Omului privind inechitatea procesului prin care se acordă amenzile pentru încălcarea legislaţiei privind competiţia să aibă succes.

În mod realist, a amenda tratatul pentru a înlătura rolul Comisiei ca organism de implementare al legislaţiei privind competiţia nu este un punct de pornire. O schimbare mai modestă ar îmbunătăţi cu mult lucrurile. Aceasta ar presupune să îi fie acordat consilierului însărcinat cu audierile puterea de a lua o decizie factuală şi legală pe baza unei analize adecvate a dovezilor, urmând ca cei 27 de comisari să accepte sau să respingă această hotărâre.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.