Comandourile Mossadului: turişti cu paşaportul crimă

0

Crima ţine de activitatea multor servicii secrete iar printre acestea cu greu găseşti unul atât de notoriu pentru comandourile sale de asasini precum Mossadul israelian. Unele operaţiuni conduse de Mossad sunt considerate în cercurile de agenţi adevărate piese de învăţătură, altele însă au eşuat lamentabil, precum misiunea de asasinat din Dubai, care ar putea dăuna Israelului, scrie Der Spiegel.

În 1955, la şapte ani după fondarea statului Israel, filosoful Işaiahu Leibowitz scria premierului israelian de atunci, David Ben Gurion, o scrisoare în care se plângea că în cursul operaţiunilor israeliene sunt ucişi şi palestinieni nevinovaţi. Ben Gurion răspundea însă că este de altă părere, afirmând: ‘Ar fi frumos dacă ar exista o lume plină de pace, fraternitate, dreptate şi onestitate – însă mai important decât aceasta ar fi ca noi să şi trăim în această lume’.

Această viziune a unui stat care se apără şi care se descotoroseşte de duşmani inclusiv prin mijloace violente, oriunde se iveşte ocazia, este împărtăşită în Israel până în ziua de azi de o mare majoritate. Aici intră şi faptul că serviciul secret extern, Mossad, dar şi armata, se folosesc de comandouri ucigaşe.

Cu ocazia aşa numitelor ‘targeted killings’ (asasinate ţintite) din teritoriile palestiniene, armata israeliană a ucis până acum 100 de persoane, aşa cum reiese din calculele organizaţiilor pentru drepturile omului. Faptul că în cadrul societăţii există în continuare consens legat de justeţea operaţiunilor de asasinat este dovedit de actualul caz din Dubai, în care Mossadul este acuzat de uciderea unui furnizor de arme pentru Hamas.

Asta nu o spune doar Hamasul. Autorităţile din Dubai au publicat la începutul săptămânii un colaj de imagini de la camerele de securitate, pe care se poate vedea comandoul asasin. Totodată, în cercurile de securitate germane se vorbeşte de faptul că doar un serviciu secret poate îndeplini o astfel de operaţiune profesionistă. În Marea Britanie, oficialii guvernamentali au fost şi mai clari, declarând că există convingerea că în spatele asasinării lui Mahmud al-Mabhuh se află Mossadul.

Însă nu este oare un eşec faptul că la doar câteva zile după crimă, fotografiile a unsprezece probabili agenţi au devenit publice iar lumea întreagă crede acum că Mossadul nu se dă înapoi de la falsificarea paşapoartelor unor state prietene precum Germania sau Marea Britanie şi de la ‘împrumutarea’ identităţii cetăţenilor lor. Celebritatea Mossadului se datorează unor operaţiuni complicate din trecut. Acesta a eliberat ostatici din situaţii considerate fără ieşire, a făcut rost, la cererea conducerii politice, de un avion de luptă rusesc MiG-21 şi făcea cadou CIA documente secrete sovietice în perioada Războiului rece.

La mitul său au contribuit însă şi comandourile sale de asasini. Nu totdeauna este clar dacă în spatele asasinatelor se ascunde într-adevăr Mossadul sau o altă unitate specială israeliană. Legendara vânătoare după organizatorii atentatului la adresa echipei olimpice israeliene de la Munchen, în 1972, a fost, de exemplu, întreprinsă de o unitate constituită special pentru acest caz.
Aceasta i-a lichidat pe cei căutaţi, inclusiv un chelner marocan nevinovat din Norvegia, pe care l-a confundat cu un terorist. Cel puţin odată, în 1973, la Beirut, agenţii israelieni s-au ascuns sub masca turiştilor, la fel ca şi ‘cei unsprezece din Dubai’.

La mijlocul anilor ’70, premierul israelian de atunci, Golda Meir, ar fi înfiinţat un aşa numit ‘Comitet X’, care – posibil până în ziua de azi – este responsabil de lista persoanelor ce trebuie asasinate. În cadrul Mossad, cea care este însărcinată cu omorurile este, se pare, unitatea denumită ‘Caesaria’. Dat fiind că Israelul face extrem de rar măcar vreo aluzie la faptul că s-ar afla în spatele unui comandou criminal iar Mossadul nu recunoaşte din principiu acest lucru, se crede că serviciului secret evreiesc îi sunt probabil atribuite mai multe omoruri decât a comis în realitate.

Lista cazurilor considerate evidente este cu toate acestea lungă şi se întinde pe o distanţă de 40 de ani. De exemplu, în anii ’60, Mossadul ar fi trimis scrisori cu bombă savanţilor germani care lucrau pentru programul de rachete egiptean, mai mulţi dintre aceştia pierzându-şi viaţa. Unul din asasinatele cele mai spectaculoase atribuite Mossadului a avut loc în 1987, în Tunis, unde îşi avea reşedinţa liderul OLP Khalil Wasir alias Abu Djihad. În asasinat au fost, se pare, implicaţi circa 30 de agenţi, care au sosit pe coasta tunisiană în ambarcaţiuni de mici dimensiuni.

O parte din ei s-au deplasat, sub masca turiştilor, către casa acestui important sprijinitor al lui Yasser Arafat, în timp ce o altă parte din ei a luat poziţie în uniforme ale armatei tunisiene. Spaţiul aerian era în acest timp survolat de un Boeing 707 israelian, care avea misiunea de a paraliza liniile de comunicaţie la sol. Atentatorii au intrat în casă, au ucis câţiva angajaţi şi apoi pe liderul OLP, cu 70 de gloanţe, soţia şi copiii acestuia aflându-se în apropiere.

În octombrie 1995, a fost ucis în Malta Fathi Shikaki, membru în organizaţia teroristă palestiniană ‘Jihadul Islamic’. Atentatorul a venit atunci pe o motocicletă, în viteză, împuşcând victima de trei ori în cap. Mai târziu s-a aflat că operaţiunea a fost plănuită cu grijă, motocicleta fiind furată cu câteva luni înainte. În această crimă au fost implicaţi, se pare, vreo zece agenţi israelieni, care au dispărut fără urmă.

În 1996, liderul Hamas Jahja Ajjash a fost omorât în Fâşia Gaza de explozia telefonului său mobil, noua metodă de atentat şocând mediile militante palestiniene. Şi aici este bănuit Mossadul. În 2004, a fost ucis un alt cadru Hamas, Izz al-Din al-Scheich Khalil, maşina sa sărind în aer din cauza unei încărcături explozive plasate sub ea. Acesta era considerat coordonatorul acţiunilor braţului militar al Hamas.

Israelul şi-a asumat implicit responsabilitatea iar asasinatul a fost apreciat drept un semnal pentru conducerea siriană cum că Damascul nu este nici el în siguranţă în faţa agenţilor israelieni. În 2008, membrul Hezbollah Imad Mughniyeh a fost asasinat la Damasc cu o bombă plasată sub automobilul său. Israelul a dezminţit oficial că are avea de-a face cu crima, însă majoritatea experţilor tind să creadă că Mossadul a fost măcar implicat, eventual în colaborare cu alte servicii secrete din regiune.

Cel mai spectaculos fiasco de până acum a fost cel din septembrie 1997, din capitala iordaniană Amman. Agenţii Mossad, deghizaţi sub masca unor agenţi canadieni, au încercat să-l asasineze pe liderul Hamas Khalid Mishal, cu ajutorul unei neurotoxine care se absoarbe prin piele. Agentul a nimerit ceafa victimei iar mai apoi bodyguardul lui Mishal i-a urmărit pe cei 2 agenţi Mossad şi i-a predat poliţiei iordaniene, care a înconjurat ambasada Israelului, unde se ascunseseră alţi patru dintre agenţi.

Premierul de atunci, Benjamin Netanyahu, a trebuit să meargă la Amman să-şi ceară scuze de la fratele regelui Hussein, în condiţiile în care regele nu a dorit să-l primească. După negocieri glaciale, Israelul a înmânat un antidot şi formula chimică a opiaceului folosit, se pare, şi anterior de Mossad, fără să se ştie. Pe lângă aceasta, Israelul a eliberat din închisoare, la schimb pentru agenţii săi, pe fondatorul Hamas, şeicul Ahmad Yassin şi alte câteva zeci de palestinieni şi iordanieni.

Ancheta oficială a ajuns la concluzia că Mossadul este ‘fixat pe operaţiuni riscante’. Serviciul s-a făcut de ruşine iar timp de câţiva ani a fost reţinut cu comandoruile ucigaşe sau a acţionat foarte precaut. Asasinatul din Dubai, în cazul în care este într-adevăr mâna Mossadului, ar putea avea efecte similare, pentru că până acum nu s-a mai întâmplat ca un comandou să fie filmat şi dezvăluit publicului.

Mossadul şi-a pierdut deja de mai multă vreme aureola sa. În interior, celelalte servicii de informaţii israeliene au câştigat în renume iar în regiune, serviciul secret iordanian este considerat între timp la fel de important pentru SUA ca şi Mossadul. Pentru Israel este acum mult mai important să împiedice Iranul să construiască bomba atomică, inclusiv cu metode de servicii secrete, iar aici Mossadul este tocmai bun, deşi, din păcate, nu se vede acest lucru, potrivit Der Spiegel.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.