EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Enclava rusă Kaliningrad, o fereastră sau poate chiar o uşă spre Europa

1

Rusia continuă să se afle în stare de şoc de pe urma mitingului antiguvernamental în masă ce s-a desfăşurat în regiunea Kaliningrad acum câteva săptămâni şi în cadrul căruia circa 15.000 de persoane au cerut demisia lui Vladimir Putin.

Experţii se întreabă de ce, în această ţară imensă, s-a revoltat tocmai îndepărtata enclavă baltică. Potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, acest lucru nu este întâmplător: locuitorii regiunii Kaliningrad sunt şi vor fi prin natura lor cei mai ‘rebeli’ cetăţeni ai Rusiei. Pe vremea lui Boris Elţin, regiunea era condusă de Iuri Matocikin.

Acesta conştientiza că, ruptă de Rusia continentală, regiunea poate să se dezvolte doar dacă va beneficia de un statut special. De aceea, Matocikin a obţinut pentru regiune, de la guvernul central, un statut ce îi oferea Kaliningradului privilegii vamale şi fiscale. Cel mai mult locuitorii au fost mulţumiţi de posibilitatea de a aduce din Occident automobile second hand, fără taxe vamale. Acest business a asigurat, timp de ani de zile, existenţa a zeci de mii de kaliningrădeni.

Atunci când la Kremlin a venit Putin, el s-a apucat de unificarea Federaţiei Ruse şi a retras regiunilor privilegiile. Kaliningradul a încetat să fie o zonă economică atractivă pentru investitori, iar taxele pentru maşini second hand au omorât piaţa automobilistică.
Cu toate acestea, Kaliningradul nu a devenit mai săracă decât alte regiuni ale Rusiei, deoarece salariul mediu este aici mai mare decât în medie pe ţară. Dar localnicii nu doresc să se compare cu cei din Inguşetia sau Vologda, de exemplu, ci cu locuitorii Lituaniei şi Poloniei, ţările vecine, unde salariile sunt mult mai mari, iar preţurile de două ori mai mici.

Deja de cinci ani, regiunea Kaliningrad este condusă de guvernatorul Gheorghi Boos, trimis de Kremlin cu însărcinarea de a impune în regiune aceleaşi legi ca în alte zone ale ţării. Boos a adus cu sine funcţionari şi ideologia moscovită, potrivit căreia Rusia ‘se ridică din genunchi’, luptă mai bine ca oricare altă ţară cu criza economică, se îngrijeşte de cetăţenii săi şi, în general, este o ţară excelentă pentru trai, dacă nu ar fi înconjurată din toate părţile de duşmani rapace şi invidioşi.

În asemenea ‘poveşť ar putea uşor crede locuitorii de pe Volga, însă nu cei din regiunea baltică, subliniază cotidianul polonez, potrivit căruia doar fiecare al zecelea locuitor din Kaliningrad a vizitat Rusia Centrală, în schimb aproape fiecare a văzut Polonia, Cehia sau Germania, şi nu doar magazinele. Locuitorii enclavei afirmă demult şi în mod deschis că ar dori să aibă la ei în patrie aceleaşi legi ca în Europa, iar kaliningrădenii sunt în stare să ceară acest lucru, atenţionează publicaţia citată.

Atunci când Boos, odată instalat guvernator, a majorat în primul rând taxa pe drumuri, replica a sosit imediat: mii de proprietari de maşini din regiune au legat de antenele maşinilor lor panglici portocalii. Guvernatorul a înţeles repede ‘aluzia’ şi a anulat majorarea taxei. Potrivit ziarului polonez, deja de şapte ani în regiune îşi desfăşoară activitatea propriul KGB, care aici înseamnă Blocul Civil din Kaliningrad şi care organizează în mod regulat acţiuni în masă împotriva samavolniciei autorităţilor.

Astăzi, dacă cineva i-ar întreba pe locuitorii regiunii de ce tocmai aici se manifestă atât de puternic ‘atitudinile portocaliľ, ei l-ar invoca pe Petru cel Mare, ţarul care în urmă cu 300 de ani cioplise tocmai de la Marea Baltică ‘o fereastră a Rusiei spre Europa’. De altfel, doar ‘o fereastră’ pare să nu-i mulţumească pe localnici. ‘Ce înseamnă o fereastră: stăm şi privim de la ea spre Europa, însă nu putem intra. Aşa ca, pe lângă fereastră, am dori să avem spre Europa şi o uşă’, declară locuitorii regiunii.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. Mioara spune

    Rusia, chiar nu ai nici un Dumnezeu ???! Ai numit orasul Konigsberg cu numele bolseviucului criminal Kalinin! Oameni buni, acest Kalinin a semnat sute de condamnari la moarte a rusilor care se impotriveau bolsevizarii(execuțiile individuale sau de grup, precum cele care autorizau masacrul de la Katyn)….pana in 1946 cand a plecat la Judecata lui Dumnezeu. Sper din toata inima ca plateste si azi. Aceasta exclava rusa, Kaliningrad, a fost ocupata de sovietici in 1945…pur si simplu au ocupat-o fara lupta ! Dar sa o si denumesti dupa criminalul a fi cunoscut, Mihail Kalinin, este cea mai josnica atitudine a Rusiei, mentinuta si in ziliele noastre. De ce este mentinuta??? SA PRODUCA FRICA !!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.