Eutanasia provoacă confuzie în Anglia

0

Ray Gosling, un fost prezentator de radio şi de televiziune britanică, a fost arestat miercuri 17 februarie, deoarece poliţia din Nottinghamshire îl bănuieşte de omor după ce, într-o emisiune BBC consacrată sinuciderii asistate, a dezvăluit că şi-a ucis unul din amanţii lui bolnavi de Sida, scrie ziarul Le Monde.

‘Era chiar la începutul bolii, pe la mijlocul anilor 1980’, povesteşte acesta. La spitalul în care era internat prietenul său, medicul i-a spus că nu mai poate face nimic ca să-i atenueze durerea acestuia. ‘I-am spus medicului: lăsaţi-mă puţin singur şi medicul a plecat. Am luat perna şi l-am sufocat cu ea’, a povestit Gosling. ‘Aveam o înţelegere’, a precizat el.

Din 1961, sinuciderea asistată este interzisă în Marea Britanie şi este pasibilă de o pedeapsă cu 14 ani de închisoare. Dar, din 23 septembrie 2009, justiţia britanică permite, în anumite condiţii, să scurtezi viaţa unei rude apropiate, bolnave, dacă suferă de o boală incurabilă sau în fază terminală. Trebuie, de asemenea, aşa cum a hotărât procurorul general Keir Starmer, ca defunctul să-şi fi exprimat ‘dorinţa clară, definitivă şi în cunoştinţă de cauză de a se sinucide’.

Gosling ştie că gestul său este anterior acestui nou cod de conduită, dar ştie şi că atâta timp cât nu va dezvălui numele bărbatului pe care l-a ajutat să moară, va fi protejat. El a decis să contribuie la dezbaterea despre eutanasie care a căpătat o nouă dimensiune după decizia procurorului Starmer.

La începutul lunii februarie, scriitorul britanic Terry Pratchett, care suferă de o formă rară de Alzheimer, a propus crearea de tribunale speciale care i-ar putea autoriza pe apropiaţii bolnavilor incurabili să-i ajute pe aceştia să-şi pună capăt zilelor. Intervenţia sa a avut loc după ce justiţia britanică a dat, la interval de câteva zile, două verdicte asupra acestui subiect care păreau incoerente.

Justiţia a găsit-o nevinovată pe Kay Gilderdale, care a eutanasiat-o pe fiica ei bolnavă de mielo-encefalită, după ce, cu câteva zile înainte, a condamnat-o pe Frances Inglis la nouă ani de închisoare pentru că i-a scurtat viaţa fiului ei atins de o boală a creierului.
În primul caz, bolnavul îşi exprimase dorinţa înainte de moarte. În al doilea caz, bolnavul nu a fost în măsură să facă acest lucru, dat fiind starea acestuia. Pe moment, nici guvernul laburist şi nici vreun partid politic nu propun o lege pentru a clarifica subiectul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.