EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Israelul spre o coliziune cu UE

0

Încă de la sfârşitul anului 2004, un raport confidenţial al MAE israelian atrăgea atenţia că Israelul şi Uniunea Europeană se îndreaptă spre o coliziune.

‘O astfel de cale spre o ciocnire implică riscul ca Israelul să-şi piardă legitimitatea internaţională şi ar putea duce chiar la izolarea sa, cum s-a întâmplat cu Africa de Suď, în timpul apartheidului, se arată în document.

Relaţiile Uniunii şi a unora dintre membrii săi cu Israelul nu sunt uşoare, dar adevărul este că, dincolo de temerile exprimate în documentele secrete, Israelul nu tremură în faţa UE, notează ziarul El Pais.
Actuala criză diplomatică provocată de asasinarea unui lider al Hamas în Dubai, a fost precedată de scandalul privind emiterea unui mandat de arestare în decembrie anul trecut, de un judecător din Londra, pe numele fostului ministru de externe israelian, Tzipi Livni, şefă a diplomaţiei israeliene în momentul lansării Operaţiunii Plumb Topit în Gaza, în decembrie 2008.

Un mandat care a fost însă revocat aproape imediat, în momentul în care s-a aflat ca Tzipi Livni nu mai vrea să vină în Marea Britanie. Odată suspendată vizita, fostul ministru a criticat furioasă de la Tel Aviv: ‘Israelul trebuie să facă ceea ce este în interesul Israelului, mai presus de deciziile tribunalelor, declaraţiilor sau mandatelor de arestare. Aceasta este obligaţia autorităţilor şi oricând aş repeta ceea ce am făcuť.
Cel pentru Tzipi Livni este ultimul de pe lista mandatelor de arestare emise pe numele unor înalţi responsabili israelieni sub acuzaţia de comiterea de crime de război, pentru războiul din Gaza sau alte operaţiuni anterioare.

UE încearcă zadarnic să-şi demonstreze prin fapte frustrarea faţă de politicile israeliene, dar guvernul în exerciţiu al Israelului îşi găseşte mereu aliaţi care să-i susţină interesele. Astfel, în luna decembrie, Suedia preşedinta semestrială a Uniunii a elaborat un document care propunea crearea ‘unui stat palestinian cu Ierusalimul de Est drept capitală’.

A venit însă intervenţia unor ţări – Italia, Ungaria, Republica Cehă şi România, care au “acţionat, aparent, la instrucţiunile ministrului de externe al Israelului’, conform declaraţiilor lui Chris Patten, fost comisar european pentru Afaceri Externe şi azi rector la Oxford; alte surse includ chiar Franţa în această conspiraţie, care a minimalizat textul lipsindu-l de valoare, şi a rămas limitat la faptul că pacea se bazează pe negocierea statutului Ierusalimului ca viitoare capitală a celor două state.

“În prezent, donatorii internaţionali acoperă cea mai mare parte a costurilor ocupaţiei şi care potrivit Convenţiei de la Geneva ar trebui să cadă în sarcina Israelului”, scria Patten în ziarul Financial Times. “Anul trecut, pentru UE şi partenerii săi aceste cheltuieli au crescut până la aproximativ 1 miliard de euro. Potrivit lui Patten, toţi aceşti bani ‘se golesc pe un teren scăldat în sânge’.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.