Paramilitarii columbieni recunosc 30.000 de asasinate

Columbia este înspăimântată de amploarea masacrelor comise începând din anii 1980 de miliţiile de extremă-dreapta, care-şi recunosc astăzi crimele.

Peste 30.000 de asasinate şi 2.500 de dispăruţi în mai puţin de 20 de ani – aceste cifre reflectă o violenţă de neimaginat, comparabilă, în America Latină, cu represiunea din timpul dictaturii argentiniene, când au dispărut 30.000 de opozanţi ai regimului, arată cotidianul francez La Croix.

Parchetul columbian a publicat pentru prima oară, pe 17 februarie, statistici oficiale asupra valului de asasinate, negate multă vreme de oficialităţi. Ele reflectă crimele mărturisite de miliţiile paramilitare, în cadrul unui proces numit de ‘dreptate şi pace’, desfăşurat de la dezmembrarea lor, în 2003. A fost adoptată atunci o lege controversată: dacă făceau mărturisiri complete, paramilitarii care predau armele nu puteau fi condamnaţi la mai mult de opt ani de închisoare.

Aceste pedepse reduse au permis ridicarea vălului de pe ani întregi de violenţă. În sălile de audieri, multe mame ale victimelor s-au prăbuşit ascultând cum călăii povesteau pe un ton liniştit cum au tranşat corpurile copiilor lor şi le-au aruncat în apă.
Create în anii 1980 de proprietarii de pământuri şi de comandanţii militari pentru a lupta împotriva gherilei marxiste, ‘autoapărările’ columbiene au controlat regiuni întregi, asasinând nu numai membri ai guerilei, ci şi pe cei pe care-i considerau complicii lor.

Ţărani, militanţi de stânga, studenţi sau simpli cetăţeni au fost omorâţi, uneori numai pentru că vânduseră ţigări duşmanilor. Ascensiunea fulgerătoare a miliţiilor de extremă-dreapta, cu acordul tacit al autorităţilor şi sprijinul unei părţi a opiniei publice columbiene, care-i considerau un rău necesar, a făcut din ele cea mai puternică facţiune înarmată din ţară.

În 2002, când Ingrid Betancourt a fost răpită de gherile FARC, cei 30.000 de luptători ai grupurilor de autoapărare expulzau mii de indieni din Sierra Nevada columbiană, ardeau în cuptoare sute din victimele lor sau le aruncau la crocodili, în imensele ferme ale şefilor lor. Ţara continuă să asculte mărturisiri macabre.

Luis Gonzales Leon, şeful tribunalului de justiţie şi pace care primeşte mărturisirile acestor luptători, afirmă că ei ar putea recunoaşte în final aproximativ 120.000 de asasinate. ‘Suntem doar la sfertul procesului’, a spus el, ajungând la această cifră după aplicarea după regulii matematice 1=30.000, 4=120.000. Unii vorbesc despre legăturile cu politica.

Asociaţi cu cartelurile drogurilor, care au patronat înfiinţarea lor, paramilitarii au sfârşit prin a prelua controlul direct al cocainei. Prin puterea pe care o aveau, puteau să-şi aleagă candidaţii în regiunile respective. Aproape o treime din parlamentarii aleşi în 2002 fac obiectul unor anchete de complicitate cu aceste escadroane ale morţii. Marea lor majoritate făcea parte din partidele apropiate actualului preşedinte Alvaro Uribe.

Printre ei figurează chiar fostul senator Mario Uribe, vărul şefului statului. Potrivit editorialistului Leon Valencia, paramilitarii erau aliaţi ‘cu o parte a elitei regionale care a sprijinit proiectul politic al preşedintelui’. Această elită există încă. Presa a dezvăluit anul trecut că judecătorii care anchetau aceste dosare au fost ascultaţi de serviciile secrete columbiene. Procurorul Curţii Penale Internaţionale s-a arătat îngrijorat în cursul unei vizite efectuate în Columbia. ‘Trebuie judecaţi cei mai înalţi oficiali’, a spus el la Bogota.

Între timp, se pare că alţii au preluat negoţul pe care-l făceau autoapărările. Se vorbeşte astăzi în ţară de ‘neoparamilitari’. Bandele înarmate, urmaşe ale foştilor lor şeĘ au ridicat indicele de violenţă la Medellin, Cali şi pe coasta columbiană a Pacificului la cote alarmante. În aceste regiuni, unele familii de-abia au recuperat rămăşiţele pământeşti ale vreunei rude omorâte de autoapărări, că au avut deja de înmormântat o victimă a acestor noi grupuri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.