Sunt italienii din sud mai puţin inteligenţi decât cei din nord?

Este inteligenţa explicaţia fracturii dintre sudul şi nordul Italiei? Pe lângă faptul de a fi mai săraci, mai puţin instruiţi, mai prost hrăniţi şi mai scunzi, sunt italienii meridionali, supranumiţi ‘terroni’ (termen folosit dispreţuitor de cei din nord) mai proşti decât cei septentrionali, calificaţi drept ‘polentoni’ (sau mămăligari) de cei din sud?, se întreabă ziarul La Razon.

Sunt ocazii când oamenii de ştiinţă îşi pun întrebări care îi fac să cadă de pe piedestalul lor, plasându-i la acelaşi nivel cu cei care discută la un pahar de bere. Richard Lynn, profesor de psihologie la Universitatea din Ulster, din Irlanda de Nord, şi-a depăşit cu brio statutul de om de ştiinţă când a luat în serios întrebarea şi când a oferit un răspuns şi mai surprinzător.

Presupusa lipsă de inteligenţă a italienilor din sud este cauzată de faptul că sunt un amestec al popoarelor din Maghreb şi din Orientul Mijlociu. În nordul ţării, în schimb, populaţia este mai inteligentă pentru că a menţinut o mai mare puritate a rădăcinilor caucaziene care îi garantează o excelenţă intelectuală… Teza rasistă şi limitată a acestui profesor nord-irlandez a cunoscut însă un succes nebănuit: prestigioasa revistă Intelligence a luat-o drept bună şi chiar a publicat-o.

Şi i-a dedicat numai puţin de opt pagini în ultimul său număr. În acestea, Lynn afirmă că italienii cei mai inteligenţi sunt cei din regiunea autonomă Friuli-Venezia Giulia, una din regiunile cele mai septentrionale ale ţării. Pe măsură ce se parcurge în jos peninsula italică scade nivelul mediu al coeficientului intelectual până la a ajunge, în extremul de sud, la un indice minim.

Acest decalaj între cele două părţi ale ţării se explică prin faptul că printre ‘terroni’ aproape că nu există figuri relevante ‘ale ştiinţei, literaturii, muzicii sau artelor’ din secolul al XV-lea încoace, susţine Lynn, care nu pare să fi consacrat prea mult timp studierii istoriei italiene. În ţara transalpină, acest studiu pseudo-ştiinţific a provocat o amplă indignare. Roberto Cubelli, preşedintele Asociaţiei Italiene de Psihologie, îl privează de orice veridicitate şi îl denunţă ca incitare la ‘rasism’ şi ‘discriminare socială’.

Şi enumeră câteva nume sonore de celebrităţi ‘lipsite de inteligenţă’:

– Luigi Pirandello: acest sicilian a fascinat lumea cu operele sale de teatru şi povestiri care aveau să-i aducă premiul Nobel pentru Literatură în 1934.
– Roberto Saviano: acest tânăr scriitor şi jurnalist născut la Napoli a devenit celebru graţie romanului său ‘Gomorra’, în care denunţă mafia din oraşul său.
– Renato Dulbecco: născut la Catanzaro, capitala regiunii Calabria, a câştigat Nobelul pentru Fiziologie şi Medicină în 1975.
– Giuseppe Tornatore: originar din Bagheria, o mică localitate din apropiere de Palermo, care a umplut sălile de cinema cu filmul său ‘Cinema Paradiso’ şi alte lungi-metraje.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.