Test genetic sanguin pentru identificarea tumorilor

0

O echipă de cercetători americani a pus la punct primul test genetic apt să identifice, printr-o analiză a sângelui, biomarcherii specifici unei tumori. Acest progres, anunţat ar putea permite îmbunătăţirea tratamentului personalizat al cancerului, scrie cotidianul belgian Le Soir.

‘Acestă tehnică reprezintă un pas important în aplicarea tehnologiilor de ordonare secvenţială a genomului uman, în vederea personalizării tratamentului anticanceros’, explică dr Victor Velculescu, profesor de cancerologie la Facultatea de Medicină a Universităţii Johns Hopkins (Maryland, est), autorul principal al cercetării.

Analiza, care va apărea în revista ‘Science Translational Medicine’ din 24 februarie, a fost prezentată joi, la conferinţa anuală a American Association for the Advancement of Science (18-22 februarie, la San Diego, California). Acest test ar permite depistarea şi urmărirea celulelor canceroase sau tumorilor, pentru a afla dacă tratamentul este eficient. Tehnica depistează foarte precis semnătura genetică a tumorilor sau a ceea ce rămâne după o intervenţie chirurgicală, în timpul chimioterapiei sau a şedinţelor de raze.

Unul din elementele caracteristice aproape generale ale cancerelor umane este modificarea semnificativă a ADN-ului. Până acum, aceste modificări genetice în tumoare erau foarte greu de depistat şi de încadrat cu precizie. Analizând şase cazuri de cancer, patru la colon şi două la sân, echipa dr Velculescu a realizat biomarcheri pe baza secvenţelor genetice proprii fiecărei tumori.

O simplă analiză a sângelui permite detectarea celei mai mici prezenţe a ADN-ului de tumoare canceroasă în cantităţi mari de sânge sau alte fluide în care ADN-ul este normal de altfel. Testele pot fi efectuate foarte uşor, după extirparea chirurgicală a unei tumori sau după alte terapii, pentru a aprecia eficienţa tratamentelor.
Doctorul Luis Diaz, profesor de cancerologie la Johns Hopkins, consideră că ‘această tehnică va permite depistarea prezenţei cancerelor recurente, înainte ca ele să fie puse în evidenţă de metode convenţionale, cum ar fi scannerele.’

Tehnologiile de secvenţiere a genomului vot fi tot mai accesibile, afirmă dr Velculescu, precizând că, în cazul pacienţilor participanţi la studiu, determinarea secvenţelor a costat 5.000 de dolari de persoană. În prezent, o examinare la scanner costă 1.500 de dolari şi poate depista doar cancere microscopice şi nu semnătura lor genetică, precum acest nou test, precizează cancerologul. ‘Dacă actuala tendinţă de determinare secvenţială a genomului continuă, acest test, numit PARE (Personalized Analysis of Rearranged Ends) va fi mai puţin costisitor şi mai eficace decât scannerele’, spune şi dr Kenneth Kinzler, profesor de cancerologie la Johns Hopkins.

Cercetătorii urmează să testeze un număr mai mare de tumori canceroase, pentru a pune la punct o analiză sanguină viabilă din punct de vedere comercial, pe baza tehnicilor genomice. ‘Testul ar trebui să fie comercializat peste doi ani ‘, a spus dr Diaz. Declarându-se ‘încrezător că testul va putea fi pus, în anii următori, la dispoziţia unui mare număr de pacienţi’, dr Velculescu consideră că rămâne de văzut cum i se poate micşora preţul, pentru a fi cât mai accesibil.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.