ANPC a oprit temporar activitatea a 35 de comercianţi on-line

0

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a dispus pentru 35 de comercianţi on-line măsura opririi temporare a comercializării produselor până la remedierea deficienţelor, în urma controalelor din perioada 1-5 februarie 2010, informează ANPC.

ANPC a verificat la nivel naţional respectarea drepturilor consumatorilor la comercializarea on-line a produselor şi serviciilor şi a aplicat 72 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 268.500 lei şi 96 de avertismente.
Au fost verificaţi 179 operatori economici, iar la 168 s-au constatat abateri. Pentru un operator economic s-a dispus oprirea definitivă a comercializării produselor expirate (adezivi) astfel încât produsele nu au ajuns la consumatori.

De asemenea, au fost emise două decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte. ‘Controalele au relevat faptul ca majoritatea operatorilor economici au remediat deficienţele anterior constatate. în acest moment, site-urile celor verificati conţin toate informaţiile prevăzute de lege’, se spune în comunicat.
În Bucuresti au fost verificaţi nouă operatori economici care comercializau on-line echipamente electronice de redare MP3/MP4, camere foto digitale, DVD-uri, telefoane mobile, console de jocuri, componente şi accesorii calculatoare. Doi comercianţi au fost sancţionaţi cu avertisment pentru lipsa legăturii (link) către site-ul ANPC, iar un comerciant a fost sancţionat cu amendă de 2.000 lei.

La nivel naţional, abaterile constatate au vizat informarea incompletă asupra tarifelor şi preţurilor, asupra caracteristicilor esenţiale ale produselor, în cazul produselor aflate la ofertă reducerea practicată era mai mică decât cea afişată, informarea incorectă sau incompletă a consumatorilor în ceea ce priveşte garanţia de conformitate, corectitudinea publicităţii, respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la încheierea şi executarea contractelor la distanţă, desfăşurarea activităţii de comerţ on-line fără ca operatorul să aibă acest obiect de activitate, lipsa registrului unic de control, comercializarea unor produse în afara termenului de valabilitate acordat de producător.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.