Construcţia centralei nucleare de la Belene va începe în primăvara anului 2010

Rusia şi Bulgaria au ajuns la un acord conform căruia construcţia noii centrale nucleare de la Belene va începe în primăvara acestui an, a anunţat duminică (21 februarie 2010) ministrul rus al Energiei, Sergei Shmatko, transmite Novinite.

Vineri, Rusia s-a oferit vineri să finanţeze cu două miliarde de euro construcţia noii centrale nucleare de la Belene, până la găsirea unui investitor, a declarat directorul general al companiei ruse Rosatom, Serghei Kirienko. El a precizat că Moscova nu cere garanţii de stat din partea statului bulgar deoarece ‘este absolut convinsă de eficacitatea proiectului’.
Potrivit acestuia, finanţarea rusească va putea fi rambursată de viitorul investitor strategic, ce va fi ales de autorităţile bulgare în următoarele 12 -18 luni. În plus, este posibil ca Rusia să devină acţionar la viitoarea societate mixtă însărcinată cu realizarea acestui proiect.

Directorul general al companiei ruse Rosatom a mai apreciat că proiectul Belene va avea nevoie de aproximativ 350-400 milioane de euro până la finele lui 2010, iar anul viitor de încă un miliard şi jumătate de euro.
Anterior, ministrul bulgar de Finanţe, Simeon Djankov, a declarat că nu va autoriza acordarea de garanţii de stat pentru un credit oferit de Rusia deoarece ‘bugetul nu are mijloacele pentru a-l rambursa’. În schimb, Djankov s-a declarat interesat de găsirea ‘unei alte posibilităţi de finanţare cu partenerii europen”.

Centrala nucleară de la Belene, care urmează să fie dotată cu două reactoare de 1.000 MW fiecare, va fi construită de compania rusă Atomstroieksport. Planurile iniţiale prevedeau ca statul bulgar, prin compania National Electric Company NEK, să deţină o participaţie de 51 la sută în viitoarea centrală.
Restul de 49 la sută urma să fie vândut companiei germane RWE. După ce însă în luna octombrie 2009 grupul RWE s-a retras din proiect, ministrul bulgar al Economiei şi Energiei a declarat că Bulgaria va căuta alţi investitori. Atunci, Traikov a declarat că este posibil că Rusia să se implice în proiect ca acţionar.

Oficialul rus a explicat de asemenea că Bulgaria va apărea ca un model de finanţare a cotei sale din conducta Burgas-Alexandroupolis, după actuala evaluare privind impactul asupra mediului. Proiectul oleoductului Burgas-Alexandroupolis (280 km), în valoare de un miliard de euro, a fost conceput în 1993 de partea rusă şi companii petroliere din Grecia, în scopul transportării ţiţeiului din Rusia, Azerbaidjan şi Asia Centrală.

Această conductă ar urma să permită transportul ţiţeiului ocolind strâmtorile Bosfor şi Dardanele pe pieţele din Europa de Sud şi Vest. Capacitatea iniţială a oleoductului ar urma să fie de 35 milioane de tone de petrol brut, urmând să crească ulterior până la 50 milioane tone pe an. Rusia deţine 51 la sută din participaţiile consorţiului care va construi conducta de petrol, Bulgaria şi Grecia dispunând de câte 24,5 la sută fiecare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.