EUR
4,74 RON
(-0%)
USD
4,21 RON
(-0.25%)
GBP
5,39 RON
(-0.5%)
CHF
4,18 RON
(-0.23%)
AUD
2,99 RON
(-0.51%)
CAD
3,17 RON
(-0.66%)
BGN
2,42 RON
(+0.01%)
RUB
0,06 RON
(-0.72%)
ZAR
0,30 RON
(-0.69%)
BRL
1,13 RON
(-1.56%)
CNY
0,62 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.18%)
1 EUR RON

FMI a aprobat eliberarea împrumutului de 2,3 miliarde de euro pentru România

0

Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a decis vineri (19 februarie 2010) să acorde României cele 2,3 miliarde de euro, aferente tranşei a treia şi a patra din împrumutul acordat de organismul financiar internaţional.

Decizia luată de Board-ul FMI de a închide cel de-al doilea şi al treilea raport de evaluare a performanţei României în concordanţă cu prevederile Acordului Stand-By fost luată în urma concluziilor la care a ajuns misiunea FMI care s-a aflat la Bucureşti în perioada 20-27 ianuarie, sub conducerea lui Jeffrey Franks.

Cu acel prilej FMI a constatat că în 2009 România a înregistrat o scădere de -7 la sută a PIB-ului şi un deficit bugetar cash de -7,3 la sută şi a apreciat că în 2010 se va resimţi o uşoară creştere economică din primul trimestru, dar creşterea va fi mai consistentă în partea a doua a anului şi va atinge 1,3 la sută, deficitul bugetar urmând să se reducă la -5,9 la sută.

„Ştim că România este una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană. Dacă scad lefurile, scade şi puterea de cumpărare şi se diminuează cererea internă, dar motorul relansării economice a României trebuie să fie exporturile, nu satisfacerea cererii interne”, a explicat şeful misiunii FMI pentru România.
‘Am subliniat, în discuţiile cu autorităţile, că prioritatea cea mai mare este protejarea celei mai sărace pături din populaţia României. Dar România nu este singura ţară din lume care a cheltuit mai mult decât a câştigat şi acum trebuie să facă ajustări. Ajustări dureroase trebuie să facă şi americanii’, a mai spus Franks.

Una dintre problemele României în 2010 va fi creşterea şomajului în prima parte a anului, pe ansamblu putându-se ajunge la un număr de un milion de şomeri, a estimat Jeffrey Franks. Monitorizarea companiilor de stat care produc arierate va fi întărită, iar nivelul acestora va deveni un indicator – ţintă la următoarele evaluări, a declarat Jeffrey Franks.

„Ne-am înţeles cu autorităţile române ca în special 10 dintre aceste întreprinderi care generează pierderi şi arierate să fie monitorizate şi mai strâns, în cadrul unui indicator – ţintă pentru evaluările viitoare”, a spus Franks. Cele mai multe probleme sunt la companiile care aparţin de Ministerul Economiei şi de cel al Transporturilor, a precizat Jeffrey Franks la Bucureşti.

De asemenea, Franks a apreciat că în sistemul de pensii din România, cheltuielile sunt mai ridicate decât veniturile şi acest decalaj se va accentua, putând ajunge să pericliteze drepturile celor ce va trebui să iasă la pensie în viitor. Acordul Stand-By cu FMI a fost încheiat de România în 4 mai 2009 şi el prevede că împrumutul este acordat în opt tranşe, pe o perioadă de 24 de luni.

Concomitent, România a obţinut un împrumut de 5 miliarde de euro de la Comisia Europeană. Fabienne Ilzkovitz, şefa de Unitate a Comisiei Europene, a precizat în ianuarie 2010 că UE va elibera în martie anul acesta o tranşă, în valoare de un miliard de euro.
De asemenea, Banca Mondială acordă României trei împrumuturi în cadrul Programului pentru Politici de Dezvoltare, în valoare totală de un miliard de euro. Alţi finanţatori internaţionali mai acordă României încă un miliard de euro.

Până în prezent, România a încasat 6,9 miliarde de euro de la FMI, 1,5 miliarde de euro de la CE şi 300 de milioane de la Banca Mondială. Recent, ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, a anunţat că România ar putea dori să schimbe din vară tipul de acord cu FMI, trecând la un acord de tip Precautionary Stand-By

Trecerea la un Acord Precautionary Stand-By ar da un semnal foarte bun atât pe plan extern, cât şi intern, a apreciat Mihai Tănăsescu, senior advisor la Fondul Monetar Internaţional. ‘Discuţia despre trecerea la un acord de tip precautionary este puţin prematură şi am putea avea o evaluare a unei astfel de decizii în aprilie sau mai 2010, când va veni la Bucureşti următoarea misiune de evaluare a FMI.

Se va transmite ‘un semnal foarte pozitiv, având în vedere că România îşi va continua reformele sub un program al Fondului şi va arăta că a depăşit un moment dificil şi îşi poate asigura finanţarea proprie din piaţa internă şi externă. În acelaşi timp, o astfel de decizie ar arăta că România are un angajament foarte ferm pentru a continua reformele’, a precizat fostul ministru de finanţe. Conform practicii în vigoare la FMI, tranşele unui împrumut sunt eliberate în 48 de ore de la aproabarea de către Board-ul Fondului.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.