EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Independenţii nu pot crea un partid, dar l-ar putea schimba pe Geoană de la şefia Senatului

Vicepreşedintele PD-L Petru Filip consideră că parlamentarii independenţi nu vor putea crea un nou partid politic, dar plecările din PSD către acest grup ar putea conduce la schimbarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului, după ce acesta a pierdut preşedinţia social-democraţilor.

Senatorul democrat-liberal apreciază că PSD va rămâne puternic, în pofida demisiei din partid a unor parlamentari social-democraţi. „În anul 2010, este aproape imposibil să faci un partid nou parlamentar, opozabil şi reprezentativ. Pot să plece şapte lideri importanţi ai unui partid, dar să translatezi o masă critică a unui partid mare, ca PSD sau PD-L, este aproape imposibil.

Avem exemplul lui Petre Roman (fostul preşedinte al Partidului Democrat – n.r.), în 2001, când a crezut că, dacă va pleca din PD, jumătate din partid va merge cu el, ceea ce nu s-a întâmplat. (…) PSD va rămâne în continuare un partid mare, care ocupă zona de stânga şi se va transforma, cu răniţi, cu morţi politici” – a declarat duminică (21 februarie 2010) Petru Filip.

În opinia sa, parlamentarilor independenţi le lipseşte organizarea în teritoriu pentru a putea forma un partid. „Independenţii nu vor putea crea un partid. Ei sunt personalităţi puternice la nivel naţional, dar în momentul când trebuie să cobori în plan teritorial şi să faci organizare la comune, care sunt peste 3.000, trebuie să ai o putere atât de mare şi o hotărâre care să te facă să stai tot timpul în teritoriu” – a afirmat senatorul PD-L.

De asemenea, el a fost de părere că fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană, ar putea fi îndepărtat de la şefia Senatului cu ajutorul independenţilor, în condiţiile în care tot mai mulţi senatori social-democraţi demisionează din partid. „Probabil că, în timp, celelalte partide, împreună cu senatorii care vor pleca din PSD la grupul independenţilor, ar putea duce spre o schimbare a lui Mircea Geoană”, crede Filip.

El a adăugat însă că şansele ca Geoană să fie înlăturat de la conducerea Senatului sunt reduse, în condiţiile în care PSD ar risca astfel să piardă şefia Camerei Superioare.
„Postul de preşedinte al Senatului pentru PSD a fost obţinut în negocierile din fosta coaliţie PSD-PD-L. Mircea Geoană va avea o problemă. El va fi susţinut în continuare de PSD pentru că nu văd în ce măsură, dacă nu l-ar mai susţine, ar mai putea ocupa această funcţie (social-democraţii – n.r.).

Sigur, procedura de schimbare prin vot este suficient de dificilă, aşa încât schimbarea lui Mircea Geoană, pe termen scurt, nu o văd, dacă PSD îl va menţine şi îi va da girul pentru a ocupa funcţia de preşedinte al Senatului” – a declarat Filip.
Referitor la alegerea lui Victor Ponta la conducerea PSD, la Congresul partidului, vicepreşedintele PD-L a apreciat că noul şef al social-democraţilor va avea o sarcină dificilă, şi anume aceea de a demonstra că nu se află sub influenţa vechilor lideri, oponenţi ai lui Geoană.

„Victor Ponta va avea de rezolvat două probleme: coordonarea schimbării partidului, ceea ce pentru un politician de 36 de ani este o provocare extraordinară, şi, sigur, va trebui să demonstreze că nu este sub zona de influenţă a celor vechi din partid, care de fapt au recâştigat baricadele pierdute în 2005, atunci când Mircea Geoană a venit la conducerea PSD în detrimentul lui Ion Iliescu”, a spus senatorul PD-L.

El a mărturisit că se aştepta ca senatorul Cristian Diaconescu să câştige alegerile. „Aşteptam această schimbare, ca idee, deci pentru mine n-a fost o surpriză, dar aşteptam ca schimbarea să fie în direcţia lui Cristian Diaconescu”, a afirmat Filip. Deputatul Victor Ponta a câştigat funcţia de preşedinte al PSD, în faţa fostului lider, Mircea Geoană, la Congresul social-democraţilor.
În urma acestui congres, duminică, deputatul Ioan Munteanu şi senatorul Şerban Mihăilescu au anunţat că demisionează din PSD şi se alătură Grupului parlamentarilor independenţi, reprezentat la guvernare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata