Liviu Voinea: FMI ne-a dat un respiro, dar asta nu ne rezolvă problemele

0

Aprobarea dată vineri (19 februarie 2010) de Board-ul FMI ca României să îi fie acordate concomitent două tranşe ale împrumutului, totalizând 2,3 miliarde de euro, este caracterizată de directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, drept ‘un moment de respiro care este util pe termen scurt’.

‘FMI ne-a dat un moment de respiro, beneficiem de o infuzie da capital, dar ea este utilă pe termen foarte scurt’, a spus vineri Liviu Voinea. ‘Teoretic, noi am luat împrumutul de la FMI ca să avem timp să putem face reforme, iar în acest interval, Fondul să ne acopere necesităţile de finanţare. Din păcate însă, reforma nu s-a făcut în 2009 şi ea începe să fie făcută abia în 2010’, a declarat analistul economic.

‘După părerea mea, banii aceştia sunt necesari, dar ei nu rezolvă problemele pe care le are economia românească. Noi am căpătat acum un pic de timp, vreo două luni, în care trebuie să avanseze reformele în economie’. Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a decis vineri să acorde României cele 2,3 miliarde de euro, aferente tranşei a treia şi a patra din împrumutul contractat de ţara noastră cu organismul financiar internaţional.

Vineri, cei 24 de directori executivi al Board-ului FMI au decis în unanimitate să acorde tranşele a treia şi a patra din împrumutul contractat de România în 4 mai 2009. Decizia Board-ului FMI a fost luată în urma concluziilor la care a ajuns misiunea FMI care s-a aflat la Bucureşti în perioada 20-27 ianuarie, sub conducerea lui Jeffrey Franks.

Acordul Stand-By prevede că |România poate obţine de la FMI o sumă totală de 12,9 miliarde de euro în opt tranşe, repartizate în 24 de luni. Până în prezent, România a încasat primele două tranşe, în valoare totală de aproape 6,9 miliarde de euro. Concomitent cu împrumutul de la FMI, România a obţinut un alt împrumut, de 5 miliarde de euro, de la UE, din care a încasat 1,5 miliarde de euro.
Fabienne Ilzkovitz, şefa de Unitate a Comisiei Europene, a precizat în ianuarie 2010 că UE va elibera în martie anul acesta o nouă tranşă din împrumut, în valoare de un miliard de euro. Practica de la FMI este ca tranşele aprobate de Board să fie eliberate în 48 de ore.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.