Victor Ponta a câştigat preşedinţia Partidului Social Democrat

0

Victor Ponta a devenit preşedintele Partidului Social Democrat, obţinând 856 din voturile delegaţilor la Congresul extraordinar, faţă de Mircea Geoană, care a obţinut 781 de voturi.

Ponta a declarat, imediat după anunţarea numărării voturilor, că Partidul Social Democrat are şansa de a arăta că poate să facă schimbarea, că poate să accepte prin vot un preşedinte „enervant de tânăr”, că are puterea de a constitui alternativa la puterea PD-L şi la PNL.
El i-a mulţumit fostului lider Mircea Geoană pentru tot ceea ce a făcut cât s-a aflat la conducerea PSD. „Ştiu că celelalte partide vor avea, din nou, în noi cel mai puternic adversar”, a adăugat Victor Ponta.

Noul preşedinte al PSD a subliniat că doreşte păstrarea unităţii partidului şi „o tranziţie corectă şi unită” de putere între mandatul său şi cel pe care l-a deţinut Mircea Geoană. Votul pentru conducerea Partidului Social Democrat la Congresul extraordinar s-a încheiat în jurul miezului nopţii de sâmbătă spre duminică, ultimii care şi-au exprimat opţiunea fiind delegaţii organizaţiei PSD Bucureşti.

Timp de peste şase ore, cei aproximativ 1.700 de delegaţi din întreaga ţară şi-au exprimat votul pentru preşedintele formaţiunii, secretarul general şi vicepreşedinţii PSD. Pentru funcţia de preşedinte au rămas în cursă în final actualul lider al formaţiunii, Mircea Geoană, vicepreşedintele Victor Ponta, consilierul senatorial Andrei Alexandru şi Dorelia Alistar.

La funcţia de secretar general al PSD au candidat Liviu Dragnea, Constantin Nicolescu şi Dumitru Buzatu. Pentru cele 15 mandate de vicepreşedinţi au concurat 60 de social-democraţi. Deputatul şi vicepreşedintele PSD (din 10 decembrie 2006), Victor Ponta s-a născut la 20 septembrie 1972, la Bucureşti. Absolvent al Liceului ‘Ion Neculce’ din Bucureşti (1991).

Licenţiat al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1995); master în Drept Penal Internaţional la Universitatea din Catania, Sicilia (Italia, iunie 2000). Doctor în Drept Penal Internaţional al Universităţii din Bucureşti, cu teza ‘Curtea Penală Internaţională’ (iulie 2003). Absolvent al Colegiului Naţional de Apărare (iulie 2002).
Procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria sector 1 (1995-1998); procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Corupţie, secţia Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică (1998-2001); coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor (2000-2001).

Asistent universitar la Catedra de Drept Public a Universităţii Româno-Americane din Bucureşti (1996); lector universitar la Catedra de Drept Penal a Universităţii Româno-Americane din Bucureşti (2002).
Secretar de stat, şeful Corpului de Control al Guvernului, în aprilie 2001. Membru al Consiliului de supraveghere şi îndrumare al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare (din aprilie 2001).

Membru în Consiliul Naţional al Partidului Social Democrat (din 12 octombrie 2002), în Biroul Executiv Central al PSD (din 9 noiembrie 2002), vicepreşedinte al PSD (din 9 iulie 2003). Preşedinte al Consiliului Naţional Interimar al Tineretului Social Democrat (iul.-nov. 2002), preşedinte al TSD, la 9 noiembrie 2002.
Deputat de Gorj din 2004 pe listele PSD+PUR, mandat reînnoit la 30 noiembrie 2008 din partea Alianţei PSD+PC, când a obţinut peste 50% din voturile valabil exprimate.

În actuala legislatură, a făcut parte până în octombrie 2009, din Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, iar din octombrie 2009 este membru în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.
Membru al Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale (ADIRI), din 2003. În august 2000 a fost desemnat expert evaluator al Consiliului Europei în programul GRECO (Grupul European pentru Combaterea Corupţiei).

La 18 decembrie 2008, Comitetul Executiv Naţional al PSD l-a propus pe Victor Ponta pentru ocuparea portofoliului de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Boc.
A fost validat în Parlament, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, la 22 decembrie 2008, împreună cu întreg Cabinetul Emil Boc, în aceeaşi seară depunând jurământul, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui României, Traian Băsescu.

Victor Ponta a ocupat portofoliul de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul până la 1 octombrie 2009, când miniştrii social-democraţi au demisionat din Guvernul de coaliţie cu PD-L, după ce Dan Nica a fost revocat din funcţia de viceprim-ministru şi ministru al Administraţiei şi Internelor.
În octombrie 2009, Victor Ponta a fost desemnat purtătorul de cuvânt al campaniei electorale prezidenţiale a PSD, formaţiune din partea căreia candidează Mircea Geoană. Este căsătorit cu europarlamentarul PSD Daciana Sârbu şi au împreună un copil.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.