4 miliarde euro ar putea fi alocate programelor de mediu, la finalul lui 2010

0 13

Ministerul Mediului şi Pădurilor îşi propune să absoarbă, în 2010, fonduri europene în valoare de 2,5 miliarde euro pentru proiectele din Programul Operaţional Sectorial de Mediu, astfel încât valoarea totală a fondurilor europene alocată axelor din program să ajungă la 4 miliarde euro, la finele anului.

„Nu am fost mulţumit de ceea ce s-a realizat în anul 2009 în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene în cadrul POS Mediu. A fost absorbită suma de 400 de milioane de euro în 2009, faţă de 995 milioane de euro, la finalul anului 2008. Avem ambiţia să recuperăm până la sfârşitul acestui an.
Ne propunem ca fondurile absorbite să se ridice la 2,5 miliarde euro în 2010, astfel ca, la finalul acestui an, valoarea totală a fondurilor europene alocată să se ridice la patru miliarde euro”, a declarat, luni, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, la o conferinţă de presă.

Ministrul Mediului a semnat contractul pentru implementarea unui sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Arad, al cărui valoare totală se ridică la 29,6 milioane de euro. Pentru Axa prioritară 1 din POS Mediu au fost semnate zece contracte, fiecare valorând între 100 şi 180 de milioane de euro, a precizat ministrul Mediului. „Una dintre cele mai mari probleme sunt legate de deşeuri.

Până în prezent, au fost închise 137 de gropi de gunoi şi mai avem 101 de închis până în anul 2018. Două sau trei gropi de gunoi funcţionează ilegal, dar am dat dispoziţie să terminăm cu ele”, a precizat Laszlo Borbely.
Totodată, oficialul MMP a afirmat că va fi realizată o analiză în cursul acestui an pentru a vedea situaţia în care se află proiectele. Ministrul Mediului a sugerat comisiilor de licitaţie să analizeze responsabil licitaţiile pentru proiectele cu finanţare europeană.

„Unde sunt preţuri mult sub cel acceptat, ofertele trebuie respinse. Poate ar trebui, prin Legea achiziţiilor publice, să fie precizat mai clar ce înseamnă o ofertă neserioasă”, a spus Borbely. Proiectul sistemului de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Arad va fi finanţat cu fonduri nerambursabile provenite din Fondul European de Dezvoltare Regională, a căror valoare se ridică la 21,8 milioane de euro. Finanţarea nerambursabilă de la bugetul de stat va fi de 4,9 milioane de euro, iar contribuţia financiară de la bugetele locale va însuma 2,8 milioane euro.

„Intenţionăm să implementăm 86 la sută din întregul proiect în acest an. Durata de implementare a proiectului este 2010 – 2013”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu. Proiectul cuprinde un contract de servicii pentru asistenţă tehnică şi supervizare în valoare de 2,7 milioane euro, un contract de lucrări pentru construcţia facilităţilor de tratare în valoare de 16,9 milioane euro şi un contract de furnizare a echipamentelor pentru colectarea deşeurilor în judeţul Arad în valoare de 7,9 milioane de euro.

Proiectul cuprinde şi construirea a patru staţii de transfer, construirea unei linii de sortare, închiderea şi reabilitarea a zece depozite urbane şi a 113 depozite rurale.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, în prezent, în această zonă există 121 de gropi de gunoi, una singură fiind ecologică. Obiectivul proiectului este de a asigura o rată de colectare a deşeurilor de sută la sută în zonele urbane şi rurale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.