EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

CSA a modificat normele RCA

2

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a anunţat modificarea normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA), astfel încât partea păgubită să poată solicita despăgubiri pentru prejudiciile produse autovehiculului, înainte de efectuarea reparaţiei acestuia.

Potrivit unui comunicat al CSA, asiguratorul RCA are obligaţia de a stabili cuantumul despăgubirii la valoarea preţurilor practicate de unităţile de specialitate sau prevăzute în cataloagele de specialitate, astfel încât despăgubirea primită să-i permită păgubitului efectuarea reparaţiilor.
Până acum, în aceste situaţii, costul reparaţiilor era stabilit pe baza evaluării asiguratorilor, iar preţurile erau cel mult la nivelul celor practicate de către unităţile de specialitate.

Această măsură va permite păgubiţilor să solicite întâi plata despăgubirilor şi ulterior să efectueze reparaţiile necesare. O altă modificare adusă de CSA constă în obligaţia asiguratorului RCA, în situaţia în care are suspiciuni întemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, să comunice în scris asiguratului şi păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, intenţia de a desfăşura investigaţii.

Aceste investigaţii nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizării daunei. Tot în scopul protejării intereselor asiguraţilor RCA, asiguratorul RCA are obligaţia de a efectua plata dosarelor de dauna, în maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei faţă de 15 zile aşa cum era stabilit până acum.

CSA precizează că, în orice situaţie, păgubiţii au posibilitatea de a efectua reparaţia la orice unitate reparatoare doresc, indiferent dacă aceasta se află sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are încheiate convenţii de colaborare.
„Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini şi mai mult interesele asiguraţilor şi îmi exprim speranţa că aceste demersuri vor conduce la îmbunătăţirea serviciilor prestate de către companiile de asigurare.

Dacă până acum societatea de asigurare stabilea valoarea despăgubirilor potrivit propriilor criterii, acum valoarea pagubei se stabileşte având în vedere preţurile practicate de către unităţile de specialitate sau cele din cataloagele de specialitate’, a declarat preşedintele CSA, Angela Toncescu. Modificările aduse de CSA la normele RCA vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

loading...

Citește și
Loading...

2 Comentarii
 1. Cristian F. spune

  Cine ce a cerut si ce a primit?
  Prezentele norme sunt facute fara cap, asiguratorii devenind acum vaca de muls a pagubitilor, pentru ca ei vor putea solicita preturile de reprezentata, care sunt cu pana la 100% mai mari decat cele after market, vor lua o poala de bani de la asiguratori si isi vor cumpara de la second-hand piese si le va mai ramane si de o bere.
  In acest fel cei care au tipat ca nu se platesc dosarele vor ramane fara obiectul muncii.
  Cel mai bine era ca sa se impuna niste reguli, de exemplu daca o masina este mai veche de 4-5 ani, in cazul inlocuirii cu piese noi sa se acorde doar 50% din valoarea acestora, iar in cazul in care se face cu piese SH sa se plateasca integral.

 2. francisc k spune

  legea e prea blanda cu asiguratorii , ar trebui ca in maxim 10 zile sa solutioneze orice problema , si sa fie obligati sa plateasca penalizari de 100% pentru fiecare zii de intarziere,cum se face ca asiguratorul isi permita sa bage un dosar la frauda cand ai avizul politiei, declaratia celui care te-a lovit si trei martori???? toata lumea ar trebui sa isi duca masinile la reprezentanta unde se aplica tarife uriase dar legale pentru ca orice piesa este originala si sa dea asiguratorul in tribunal chiar si pentru o zii de intarziere si sa ceara daune morale pentru orice abuz . va asigur ca veti avea castig de cauza iar asigurarile fantoma care sunt destule din pacate vor fii obligate prin lege la plata cheltuielilor de judecata. si inca un lucru de stiut pentru toata lumea, hotararea tribunalului e definitiva si obliga asiguratorul ca in 10 zile sa plateasca suma care s-a stabilit, daca nu mergeti cu executorul judecatoresc peste ei si le luati tot ce au in sediul firmei pana va acoperiti dauna. nu va chinuiti sa depuneti plangere la CSA ca va poarta si aia 2-3 luni, daca considerati ca s-a facut un abuz din partea asigurarilor nu mai stati pe ganduri mergeti direct la tribunal pentru ca altfel riscati sa stati cu masina lovita mult si bine iar dupa 5-6 luni sa acceptati o suma care nu acopera nici jumatate paguba si sa o acceptati si pe aia ca sa nu ramaneti nevinovati fara nici un ban din plata reparatiilor. judecatorii sunt scarbiti cand aud de proces cu asigurarile cunosc cat sunt de excroci si garantat daca aveti dreptate veti avea castig de cauza, daca se poate mediatizati cazul si in ziarele locale, poate odata si odata le va venii romanilor mintea la loc si pentru niste bani marunti nu isi vor mai face asigurari la cine nu trebuie gen CARPATICA , EUROINS, ASTRA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.