De ce dă BNR un milion de euro pe 12 jeepuri: Dacă nu cheltuim banii, trebuie să-i distrugem

Dupa ce anul trecut a inregistrat un profit net de peste 70 de milioane de euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) „a iesit la cumparaturi”.

Parcul auto al BNR va fi imbogatit in scurt timp cu 12 masini de teren pentru care va plati 996.720 de euro, conform anuntului de pe platforma de licitatii publice „e-licitatie”, publicat pe 21 ianuarie.

Intrebati daca suma de un milion nu este in contradictie cu situatia actuala a economiei nationale, sau a statului, care se imprumuta pentru a plati pensiile si salariile, oficialii BNR subliniaza ca situatia este foarte simpla: fie cheltuiesc banii pe care ii au, fie ii distrug, pentru ca statului nu ii pot da bani.

„BNR este o institutie unica. BNR nu poate, prin lege, sa ajute statul cu bani. Acesti bani nu sunt de la bugetul de stat, ci sunt ai bancii centrale. Noi nu putem nici sa construim poduri sau scoli, nici sa dam bani pentru pensii. Daca acesti bani nu sunt cheltuiti, ei trebuie sa fie distrusi. Banii BNR nu au voie sa iasa din interiorul BNR„, a declarat pentru Gandul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

Integral in Gandul

Citește și
5 Comentarii
 1. aa spune

  Nu stiu, la donatii (de ex pentru tratamentul impotriva cancerului) s-au gandit?

  Intrebarea e: cum iese BNR pe profit cand prin natura activitatii nu exista aceasta notiune? Vinde pixuri, tricouri cu Isarescu sau cum?

 2. Lili spune

  Ia să vedem ce spune legea pe care a invocat-o dl. Vasilescu.

  Legea 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Articolul 43
  ” (1) Banca Naţională a României virează la bugetul statului o cotă de 80% din veniturile nete rezultate după deducerea următoarelor elemente:
  a) cheltuielile aferente exerciţiului financiar, inclusiv cheltuielile cu provizioanele constituite conform alin. (3);
  b) pierderea exerciţiilor precedente rămasă neacoperită după aplicarea prevederilor art. 44.
  (2) Plata cotei prevăzute la alin. (1) se efectuează lunar, până la data de 25 a lunii următoare, inclusiv, în baza unei declaraţii speciale. Această cotă reprezintă venit la bugetul de stat. Regularizările aferente exerciţiului financiar vor fi efectuate până la termenul de depunere a bilanţului anual, conform legii, în baza unei declaraţii speciale rectificative. ”

  Cu alte cuvinte, dacă BNR nu ar cheltui acel milion de euro, banii aceştia s-ar putea regăsi în profitul băncii. Şi, în cazul în care s-au acoperit toate pierderile din anii precedenţi, 80% din ei s-ar duce la bugetul de stat.

  Mai ales că încă este în vigoare o prevedere din 2009, conform căreia instituţiilor publice (iar BNR este institutie publica independentă) le este interzisă achiziţionarea de autoturisme.

  Ce părere are dl. Boc? „Nu ştiu, întrebaţi-l pe Mugur Isărescu”. Oare Curtea de Conturi ce spune?

 3. ab spune

  ce tupeu are dl consilier!!
  de ce nu sponsorizeaza un azil de batrani sau o casa de copii?
  Banca Nationala a Romaniei nu este A ROMANIEI???????
  Stiam ca nu e institutie privata, sa faca ce vrea cu profitul ei, sunt banii tarii! Ce stupid raspuns! Si ce obraznic, de fapt ca de obicei dl consilier!

 4. nihai spune

  asta ne crede tampiti ? bun distrug banii si ? cine castiga ? statul Roman ,doar tiparnita este la noi . ce stat din lume n-ar vrea ca bancnotele sale sa fie distruse si sa tipareasca alti bani ? iar asta ca banca nu se ocupa de pensii ,f bine dar de smecherii se ocupa ? cat primesc comision sa cumpere hardughiile alea ?

 5. forever serf spune

  De ce nu se distrug legile tampite mai inainte ca o astfel de lege sa genereze un efect stupid? Si apoi daca exista stare de calamitate la nivel national de ce nu se face exces de la articolul care interzice ca BNR sa ajute statul. Si nu in ultimul rand ma intreb de ce nu sponsorizeaza un spital, un centru de cercetare dezvoltare sau ceva investitii private. Deci solidaritatea are o singura fata, fata dinspre prostime spre „nobilime”, dar „nobilimea” nu vede in directia prostimii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.