Doar 1% dintre români cunosc semnificaţia ştampilei de pe ou

Numai 1% dintre români cunosc semnificaţia ştampilei de pe ou, însă 82% sunt preocupaţi de condiţiile în care cresc găinile ouătoare, relevă un sondaj realizat de organizaţia pentru protecţia animalelor Vier Pfoten.

‘Suntem plăcut surprinşi că majoritatea covârşitoare a populaţiei din România se declară sensibilă la condiţiile în care trăiesc găinile care ne oferă ouă pentru alimentaţie. Este un semnal încurajator şi pentru alte campanii ale organizaţiei noastre pentru protejarea drepturilor animalelor. În acelaşi timp, suntem extrem de dezamăgiţi că la aproape patru ani de când există ştampila de pe ou, doar 1% dintre români ştiu ce înseamnă aceasta.

Asta dovedeşte că până acum nu s-a făcut informare adecvată şi că ştampila s-a aplicat aproape degeaba atâţia ani’ – a spus Veronica Tulpan, coordonator proiecte naţionale Vier Pfoten România. Modul de creştere în aer liber al găinilor, indicat de cifra 1 de pe ştampilă, presupune că acestea au la dispoziţie o suprafaţă semnificativă unde pot ieşi în aer liber. Totodată, acestea se pot bucura şi de adăpost închis cu mediu controlat.

Astfel, ele îşi pot satisface liber nevoile fiziologice şi comportamentale. În plus, sistemul de creştere ecologic indicat de cifra 0 a ştampilei atestă că hrana găinilor are certificare ecologică. Din acelaşi sondaj a rezultat că 53% dintre români ar plăti mai mulţi bani pentru a mânca ouă care provin de la găini crescute în alte moduri decât în baterii. 19% nu ar fi prea dispuşi să cheltuie mai mult iar 18% – deloc dispuşi. 10% sunt nehotărâţi în privinţa banilor cheltuiţi pe ouă.

‘Faptul că majoritatea românilor sunt sensibili la condiţiile de viaţă ale găinilor şi că ar fi dispuşi să plătească mai mult pentru asta reprezintă un semnal puternic pentru retaileri şi pentru producători că trebuie să respecte dorinţa consumatorilor de a oferi mai multe ouă de la găini crescute în aer liber. Tendinţa este evidentă şi ireversibilă’ – a apreciat Veronica Tulpan.

Sondajul a fost realizat pentru Vier Pfoten de Mercury Research, pe 1.250 de respondenţi în funcţie de regiunea geografică unde trăiesc, de vârstă, de mărimea oraşului, de nivelul de educaţie şi de cel al venitului. Abaterea standard este de 1,07%. Vier Pfoten solicită supermarketurilor şi producătorilor să ofere consumatorilor mai multe ouă de la găini crescute în aer liber şi în sistem ecologic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.