Rata de neocupare a clădirilor de birouri a atins nivelul de 17%

0

Rata de neocupare a clădirilor de birouri a crescut brusc la sfârşitul lunii ianuarie 2010, pe fondul livrărilor spaţiilor la sfârşitul anului 2009, dar numărul contractelor, deşi rămâne scăzut, arată o uşoară creştere comparativ cu trimestrul patru din 2009, se arată într-un studiu al companiei Cushman & Wakefield, remis luni (22 februarie 2010).

Dezechilibrul dintre ofertă şi cerere continuă să aibă un impact important asupra nivelului chiriilor din clădirile prime de birouri, care au scăzut în toată ţara.
Oferta a continuat să crească semnificativ în sectorul de spaţii clasa A.
La sfârşitul ultimului trimestru 2009, au fost livraţi 45.000 mp de spaţii noi de birouri, dar, în acelaşi timp, şi ocupanţii au continuat să elibereze surplusul de spaţii ocupate. Aceasta a dus la creşterea ratei de neocupare la peste 17 la sută, cel mai ridicat nivel din decembrie 2002.

Analiştii de la Cushman & Wakefield se aşteaptă ca şi în 2010 oferta să rămână pe un trend ascendent având în vedere că urmează să se livreze spaţii de birouri construite speculativ.
Costul datoriilor rămâne o problemă pentru activitatea investiţională în general, la fel ca şi diferenţele între aşteptările cumpărătorului şi cele ale vânzătorului. În consecinţă, în 2009, nu au avut loc tranzacţii, dar se aşteaptă ca yieldurile (randament investiţional) să crească cu 25 puncte procentuale în toată ţara.

Activitatea ocupanţilor va continua să fie redusă în 2010. Oferta va continua să crească în 2010, având în vedere că există încă un volum important de spaţii de birouri construite speculativ, care urmează a fi livrate în următorele 12 luni. Analiştii nu se aştepta la modificări importante în sectorul investiţiilor în piaţa de birouri, deoarece, pe termen scurt, investitorii s-au retras în zone mai sigure şi, în continuare, aşteaptă corecţia preţurilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.