Scrisoarea de confort, necesară în accesarea fondurilor post-aderare

0

Banca Comercială Română consideră necesară reintroducerea Scrisorii de confort în documentaţia necesară accesării de către companii a fondurilor europene post-aderare.

„Am fost foarte dezamăgiţi că pentru accesarea fondurilor post-aderare a dispărut Scrisoarea de confort”, a declarat, luni (22 februarie 2010), directorul executiv al Directiei Instituţii Financiare din BCR, Ramona Ivan. Scrisoarea de confort este un document cu care solicitantul unei finanţări dovedeşte bonitatea sa şi faptul că poate cofinanţa proiectul pentru care solicită un împrumut european nerambursabil, pe care banca îl derulează.

Oficialii BCR consideră că solicitantul unei finanţări trebuie să se adreseze băncii, deoarece declaraţiile pe propria răspundere privind coparticiparea au la banză propriile estimări ale firmelor şi nu sunt întotdeauna corecte, ceea ce face să crească şansele ca un dosar de finanţare să fie respins.
„Credem că este bine ca această condiţie, a Scrisorii de confort, să fie introdusă în Ghidul Solicitantului, instrument folosit de firmele care avansează un proiect de finanţare. Am avut discuţii privind Scrisoarea de confort, inclusiv cu ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu”, a spus Ivan.

Banca Comercială Română a finanţat prin „EU Office BCR” peste 4.000 de proiecte, în valoare de 2,5 miliarde euro, în cei patru ani de activitate a acestor birouri.
Din 2006 până în prezent, banca a semnat şapte acorduri de finanţare, în valoare de 315 milioane euro, cu instituţii financiare internaţionale.
Banca Comercială Româna a marcat, luni, patru ani de activitate a birourilor regionale „EU Office BCR”, proiect de finanţare din bani europeni a microîntreprinderilor care activează în cele opt regiuni de dezvoltare ale României.

Primul birou de acest gen a fost deschis de BCR la Piatra Neamţ, în 2006, după care a urmat deschiderea altor birouri de consultanţă în celelalte regiuni de dezvoltare.
Fostul preşedinte executiv al BCR, Nicolae Dănilă, arăta, referitor la acest proiect, că „BCR este principalul susţinător al economiei româneşti, cel mai important actor în procesul atragerii fondurilor europene şi asta deoarece noi am înţeles că România trebuie să facă totul pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii, a decalajelor intra şi inter-regionale, susţinerea IMM-urilor şi a start-up-urilor, pentru cercetare şi dezvoltare, pentru reconversie profesională”.

Danilă afirma că „EU Office BCR” asigură clienţilor băncii o informare complexă şi completă cu privire la implicaţiile aderării României la structurile europene şi oferă atât servicii de consultanţă, cât şi o gamă largă de produse destinate finanţării/cofinanţării proiectelor de investiţii, în vederea creşterii gradului de accesibilitate al partenerilor băncii la fondurile europene.

BCR oferă prin birourilor regionale servicii de consultanţă, produse destinate finanţării sau cofinanţării proiectelor de investiţii, în vederea creşterii gradului de accesibilitate al partenerilor băncii la fondurile europene.
BCR are birouri „EU Office BCR” la Piatra Neamţ, Alba Iulia, Craiova si în alte oraşe de reşedinţă ale Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională – Călăraşi (Regiunea 3 Sud Muntenia), Timişoara (Regiunea 5 Vest), Cluj-Napoca (Regiunea 6 Nord-Vest) şi Bucureşti (Regiunea 8 Bucureşti-Ilfov).

Romania are opt regiuni de dezvoltare în care funcţionează câte o Agenţie pentru Dezvoltare Regională, care asigură realizarea programelor de dezvoltare regională şi a planurilor de gestionare a fondurilor europene.
Asistenţa financiară nerambursabilă alocată României din partea Uniunii Europene, pentru perioada 2007 – 2013, este în valoare de peste 30 de miliarde de euro. Microîntreprinderile pot accesa on-line chestionarele necesare unei finanţări, urmând să primească consultanţă de specialitate din partea băncii, pentru accesarea fondurilor europene prin Programul Operaţional Regional.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.