EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa, dotat cu lift

0

Turnul Bisericii Evanghelice din municipiul Bistriţa, monument istoric care datează din secolul al XIV-lea, va fi dotat, începând de anul viitor, cu un lift, care va permite accesul turiştilor până la balconul situat sub ceasurile bisericii.

Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a anunţat luni că Biserica Evanghelică va primi anul acesta o alocare de un milion de lei pentru instalarea unui lift şi consolidarea balconului.
‘Vom aloca un milion de lei către Biserica Evanghelică, pentru structura metalică şi liftul din interiorul turnului. Sperăm ca, anul viitor, liftul şi balconul bisericii să poată fi utilizate de turişti’, a declarat primarul.

Turnul acestei biserici, care, prin cei 75 de metri ai săi, este cel mai înalt din Transilvania, a fost grav afectat de un incendiu produs în 11 iunie 2008, în urma căruia au fost distruse acoperişul, turlele, clopotele, ceasurile medievale şi scările de acces spre turn, dar şi o parte din nava lăcaşului de cult. Pagubele au fost estimate, la acea dată, la un milion de euro.

În urma donaţiilor strânse de Biserica Evanghelică din Bistriţa din partea autorităţilor, a comunităţilor săseşti din ţară şi străinătate, dar şi din partea persoanelor fizice impresionate de drama petrecută în urmă cu doi ani, au fost refăcute acoperişul şi turlele, la fel şi clopotele şi ceasurile din turn.
Până acum, turiştilor nu li s-a permis accesul în turnul Bisericii Evanghelice, din cauză că vechile scări de lemn erau şubrede, dar municipalitatea intenţionează să redea acest monument locuitorilor şi vizitatorilor interesaţi să admire panorama Bistriţei de la înălţime.

Între timp, lucrările de consolidare şi restaurare a Bisericii Evanghelice din Bistriţa continuă, un alt deziderat al comunităţii săseşti fiind salvarea orgii, care are nevoie de reparaţii totale pentru a putea fi auzită din nou.
Până în prezent, cheltuielile la Biserica Evanghelică s-au ridicat la circa 5,5 milioane lei, la care se adaugă cei peste 136.000 euro cheltuiţi de asociaţia saşilor din străinătate pentru turnarea clopotelor, a ornamentelor aurite din turn şi pentru achiziţionarea noilor ceasuri.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.