Vlădescu: Nu intenţionăm să impozităm pensiile

1

Ministerul Finanţelor Publice nu intenţionează să impoziteze pensiile, iar acest lucru oricum nu este posibil în acest moment în România, din cauză că pensiile sunt mici şi foarte mici, a declarat luni (22 februarie 2010) ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

‘În acel interviu am declarat că sistemul de taxe şi impozite nu se schimbă şi discut numai despre o situaţie teoretică, ideală, despre felul în care în alte ţări se aplică aceste lucruri. Nu există niciun risc pentru niciun pensionar, cu excepţia celor care sunt deja impozitaţi – pentru că există o impozitare a pensiilor mari în România.
Nu există niciun pericol pentru cei cu pensii mici, pentru cei care astăzi nu sunt impozitaţi, ca anul acesta sau în viitor să fie impozitaţi. Niciun pensionar din România nu are de ce să aibă vreo emoţie – nu va fi impozitat’, a spus Vlădescu.

Într-un interviu, ministrul Finanţelor Publice a menţionat că pensiile din România nu sunt impozitate nici la momentul contribuţiei nici la momentul încasării şi a afirmat că îşi doreşte o dezbatere publică referitoare la situaţia actuală a acestui sistem – cu trei milioane şi ceva de plătitori, dar şase milioane de beneficiari.
„Există diverse forme de venit în România, printre care şi pensiile.

Pensia este o depunere a fiecărui cetăţean pentru un venit viitor. La momentul realizării venitului, ar trebui ca întreg venitul să fie taxat. Deci orice venit, într-un stat civilizat, se taxează (…) Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordării ei, lucru care e foarte frecvent în multe state din lume, dar nu o taxăm la momentul plăţii. Deci scoatem din circuitul de taxare o sumă foarte importantă care în toată lumea asta se taxează.

Asa ajung alte state sa aibă venituri bugetare de 47 la sută din PIB. Aş vrea să devină dezbatere publică: trei milioane şi ceva de plătitori, 6 milioane de beneficiari. Spunem acum că am vrea o pensie care sa reprezinte 45 la sută din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totală de 30 la sută din PIB’, a spus ministrul Finanţelor în interviul pentru money.ro.

În prezent, pensionarii cu pensii de peste 1.000 de lei, plătesc ca impozit 16 la sută din valoarea care depăşeşte acest prag. Vlădescu a precizat că sistemul de taxe şi impozite nu va fi schimbat în 2010. ‘Discuţia cu Fondul Monetar Internaţional este legată de aplicarea acordului şi numai dacă nu aplicăm acordul aşa cum l-am stabilit ar exista un pericol de a discuta despre majorarea unor taxe.
Deocamdată suntem în limitele acordului. Intenţionăm să îl aplicăm aşa cum a fost semnat şi nu văd niciun motiv ca să majorăm vreo taxă în acest an’, a explicat oficialul MFP.

Citește și
1 Comentariu
  1. Lili spune

    Cred ca afirmatia lui Vladescu are o legatura clara cu Venitul din impozitul pe pensii prevazut in Bugetul de stat. Pentru 2010, au fost previzionate 1.200.000 mii lei ca venituri din impozitarea pensiilor, fata de 507.700 mii lei in anul 2009.
    Avand in vedere ca pensiile nu au crescut si nici nu urmeaza sa creasca in 2010 decat cu maxim 3%, iar numarul pensionarilor este aproape la fel in 2009 si 2010, cum credeti ca se justifica cresterea veniturilor din impozitarea pensiilor de 2,3 ori?

    Ghici ciuperca cum?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.