EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Când va deveni Obama cu adevărat Avatar?

Nelimitata fantezie umană a devenit şi mai nelimitată datorită filmului 3D ‘Avatar’. Acest lider al încasărilor din cinema are un subiect universal, pe care îl veţi regăsi şi în Evanghelie, şi într-un western clasic.

Într-o lume care se află în pericol din cauza inechităţii, pătrunde un individ cinstit, care, luptând cu forţele răului, ajunge până la graniţa iadului, pentru ca apoi, precum ‘Deus ex machina’ din teatrul antic, să salveze brusc lumea şi să părăsească ‘scena’, lăsând în urma sa sufletele omeneşti transformate.

În scena finală din ‘Avatar’, înfrânta şi odioasa armată (probabil, americană) se întoarce în lumea sa ‘veche şi pe moarte’, iar nobila planetă Pandora, plină de ‘sălbatici’, floricele şi animăluţe simpatice, este salvată. Barack Obama a intrat în ‘lumea noastră veche şi pe moarte’ şi a încercat să o smulgă din braţele forţelor rele, să o salveze. Acest Obama-‘Avatar’ i-a făcut pe oameni să spere că va schimba lumea în bine şi a primit, pentru simpla sa promisiune, Premiul Nobel pentru Pace, notează cotidianul ceh Reflex.

Însă, primul său discurs în faţa naţiunii nu putea anula evidenţa că anul unu al preşedinţiei sale nu prea i-a reuşit. Rezultatul întrevederilor sale ‘dulci’ cu Rusia a devenit un ‘oarecare acord privind reducerea numărului de arme nucleare’. De acum încolo, puterile nucleare vor putea distruge această lume nu de zece ori, ci doar de trei ori. Însă, cu mult mai important este că Rusia a catalogat NATO drept ‘ameninţare potenţială’, amintind despre dreptul său de a utiliza preventiv arme nucleare.

De ce a sacrificat Obama radarul antirachetă din Cehia – este o enigmă. Probabil, pentru sus¬menţionatul Premiu Nobel pentru Pace, notează critic publicaţia cehă. Cochetarea lui Obama cu China s-a dovedit, din păcate, un fiasco şi mare mare, continuă publicaţia, în opinia căreia preşedintele american a sacrificat pe altarul relaţiilor cu această ţară lucrul cel mai valoros pe care îl are lumea occidentală: credinţa în libertatea individului, valoare general umană şi pe care trebuie să se bazeze întreaga lume.

Beijingul, scrie Reflex, persecută Tibetul şi îşi ţine opozanţii în puşcării, în timp ce Occidentul închide ochii la aceasta, deoarece principalul este schimbul comercial. Ce a obţinut, însă, lumea occidentală în schimbul acestui comerţ? Un mare ‘groud zero’, în condiţiile în care China apelează la dumping şi desfăşoară o asemenea politică valutară care ucide toate importurile occidentale şi concurenţa sănătoasă. Beijingul îşi poate permite acest lucru: muncitorul chinez este practic un sclav.

Potrivit ziarului ceh, eşecul Conferinţei pentru probleme climatice de la Copenhaga, în timpul căreia China l-a înjosit pe Obama, constituie simbolul tragicomic al acestei stări de lucruri.
După cum notează Reflex, Barack Obama a eşuat ca preşedinte pentru că nu a respectat scenariul ‘Avatarului’, Evangheliei sau filmului western, conform căruia eroul principal trebuie să fie întâi un personaj modest, subevaluat de toţi, şi abia apoi să devină supererou şi să-i uimească pe toţi.

Din păcate, istoria notorietăţii mediatice evoluează într-un mod total opus. Eroii mediatici ajung pe scena istoriei cu ajutorul emoţiilor, nu a gesturilor concrete. Apoi, se dovedeşte că ei nu au forţe pentru a îndreptăţi nişte speranţe atât de înalte şi că situaţia este mult mai complicată decât părea. Obama pur şi simplu nu are noroc: asupra sa face mereu presiune campania sa electorală.

Aceasta nu este eroarea lui, ci consecinţa faptului că poporul vrea să fie minţit şi să fie stăpânit de emoţii. Oamenii nu suportă realismul, cu toate că dacă ar fi mai realişti, ar avea mai puţine dezamăgiri.
Insuccesele lui Obama ar putea zdruncina şi mai mult bărbăţia şi vatalitatea Occidentului. Totuşi, atunci când vă plimbaţi pe străzile Londrei sau New Yorkului, nici nu observaţi că aceasta este o lume bătrână, pe moarte.

Dimpotrivă, Occidentul pare un loc minunant pentru trai, neameninţat nici de China, nici de Rusia, ci doar de propriile incertitudini şi necredinţă în valorile sale. Tocmai aceasta este adevărata Pandora, de care nu trebuie să ne fie ruşine.
În final, ziarul ceh îşi exprimă speranţa că anul acesta Avatarul din Obama va fi mai reuşit. ‘Trebuie doar să aşteptăm ca preşedintele american să descopere America, şi atunci vom înţelege că trăim în Pandora şi aceasta este cea de-a treia dimensiune’, conchide publicaţia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata