Comunitatea autonomă Asturias, o adevărată colonie a României

1

Românii şi-au făcut o nouă patrie în Asturias, unde constituie majoritatea celor 47.000 de străini care caută în regiune şansa unei vieţi mai bune, devenind noua figură a imigraţiei regionale.

Ei formează un grup foarte bine definit: în general, profesionişti calificaţi, care în România câştigau puţin şi care au sfârşit prin a ajunge în Asturias, unde s-au văzut însă obligaţi să accepte slujbe care nu au nimic de-a face cu formarea lor, transmite luni La Nueva Espana în ediţia sa digitală.
Iar criza face acum ca locurile de muncă să fie tot mai puţine, valurile de imigranţi frânându¬se de manieră considerabilă.

Românii au ajuns aici cu gândul de a reveni la un moment dat acasă, pentru a-şi putea deschide acolo afaceri, ca să-şi clădească o casă frumoasă, ori să-şi poată întreţine copiii în perioada studiilor. Toţi spun că se simt tare bine în Asturias, pentru că, până la urmă, nici nu este atât de diferit de România.
Mulţi dintre aceşti români fac parte din Asociaţia românilor din Asturias (ARA), care numără 600 de membri şi este condusă de Iuliana González Argüelles.

Ea se află de 13 ani în Spania şi corespunde profilului definit chiar de aceşti români: traducătoare de profesie, ştie, în ciuda faptului că este tânără, cât de greu este să-şi găsească un loc de muncă în România. De aceea a venit la un moment dat la Madrid, şi de aici în Asturias – unde l-a cunoscut pe viitorul ei soţ, cu care a întemeiat o familie, având în prezent cu o fiică şi un alt copil pe drum.

‘Eu am avut noroc, lucrez ca stewardesă la Alsa, însă este normal pentru compatrioţii mei să ajungă în posturi pe care nu le-ar fi acceptat niciodată înainte – pentru că au diplome universitare şi sunt foarte buni profesionişti’, spune ea. Iar acum, ‘din cauza crizei, aproape că nu mai vine nimeni. Construcţiile au încetat, iar multă lume a rămas fără slujbe. Nu sunt vremuri bune’, încheie Iuliana.

Constantin Busuioc a plecat din Transilvania în 2001, ‘odată cu euro’, cum glumeşte el – după 23 de ani de muncă de tehnician la o companie telefonică. În Asturias l-a chemat fratele lui, pentru că era de lucru. ‘Am stat zece luni fără acte şi fără să ştiu niciun pic de spaniolă, am, construit case din lemn’, îşi aminteşte el. După ce a fost concediat, şi-a găsit de lucru îngrijind persoanele în vârstă. ‘Aşa mi-au făcut acte, şi am putut continua să lucrez’, mai povesteşte Constantin.

Cazul lui este un bun exemplu al reţelelor de familie construite în jurul primului curajos care s-a lansat în aventura emigraţiei, apreciază sursa citată. Maria Simion şi-a lăsat postul de şefă de raion în România, şi a ales să plece în Asturias, să aibă grijă de seniori.
Şi experienţa lui Carmen Ion, care era arhitectă în ţara ei, ori a lui Gheorghe Clopotari, de formaţie inginer mecanic, sunt tot fericite: toată familia lui Carmen se află în România, în timp ce ea are de lucru, ca menajeră, iar Gheorghe este şofer pentru o familie locală, unde spune că se simte foarte bine şi mulţumit.

Românii trebuie însă să se confrunte cu prejudecăţi pe care le resping. ‘Când ceri de lucru şi spui că eşti român, lumea se gândeşte imediat că eşti ţigan şi hoţ, însă nu acesta este adevăruľ, spune Ionel Cătălin IsuĘ care lucrează ca distribuitor de butelii de aragaz în centrul Asturias. ‘La început, când intram în case, lumea mă privea cu neîncredere, însă acum au aflat că sunt cinstiť, povesteşte el.

Iuliana González explică faptul că ‘cei care cerşesc la semafoare sunt ţigani, şi nu toţi românii sunt ţigani. Ne dorim să fie de lucru pentru toţi, ca să-şi găsească şi ei o modalitate de supravieţuire. Asociaţia noastră vrea să-i ajute’. Majoritatea străinilor din Asturias provin din România – aproape 7.000.
Românii au ajuns masiv în Asturias începând din 2007, după intrarea ţării în Uniunea Europeană şi mulţumită libertăţii de circulaţie, însă venirea lor a încetinit în ultimele luni, mai scrie sursa menţionată. Potrivit datelor furnizate de sindicatul spaniol Comisiile muncitoreşti, peste 2.000 de români sunt înscrişi la sistemul asigurărilor sociale – cei mai mulţi străini.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. constantin spune

    sunt interesat daca Dl Coplotari a terminat fac ultatea in anul 1984 la Iasi.Daca poate sa dea un sms la 661030519.Va avea o surpriza placuta

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.