Costul la roşu al Catedralei Mântuirii Neamului, cât 8 kilometri de autostradă

Construcţia la roşu a Catedralei Mântuirii Neamului va costa aproximativ 200 de milioane de euro, cât 8 kilometri de autostradă, a precizat marţi (23 februarie 2010) într-o conferinţă de presă, inginerul Nicolae Noica, încercând să combată afirmaţiile potrivit cărora lucrările ar fi prea costisitoare în condiţiile crizei economice.

„Marea problemă cu care ne confruntăm este cât costă, se spune că n-avem bani. Vreau să vă spun că această catedrală, la roşu, costă între 180 de milioane şi 200 de milioane de euro. Împărţiţi-i la 25 de milioane de euro pe kilometru şi veţi constata că înseamnă cât 8 kilometri de autostradă. Vă întreb: poporul acesta român, ortodox, nu merită 8 kilometri de autostradă?

Ne întrebau de ce nu dăm banii la spitale… Este un spital al sufletului, nu unul al trupului”, a argumentat Nicolae Noica, reprezentantul Comisiei speciale pentru Catedrala Mântuirii Neamului a Patriarhiei Române.
Inginerul a confirmat că Patriarhia intenţionează să adune banii necesari şi prin intermediul unei loterii. Aşa cum pentru Ateneul Român s-au strâns, la sfârşitul secolului al XIX-lea, 500.000 de lei de aur, sub sloganul „Daţi un leu pentru Ateneu”, Patriarhia vine cu îndemnul „Un dar pentru eternitate”.

Nicolae Noica a afirmat că, pentru întocmirea machetei Catedralei, patriarhul Daniel a iniţiat dezbateri, s-a pus la dispoziţie un caiet de sarcini şi o temă, o ilustrare a ceea ce se doreşte să se zidească.
„Afirm că este un model cum se poate face o lucrare publică. Dacă acest lucru l-ar înţelege toţi guvernanţii noştri, autostrăzile n-ar mai costa cât costă, lucrările n-ar mai rămâne neterminate”, a punctat Nicolae Noica.

În privinţa proiectului Catedralei, episcopul vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul a amintit că licitaţia de selectare a lucrărilor a fost lansată pe 28 decembrie 2009, iar ofertanţii şi-au putut depune dosarele până pe 26 ianuarie. Declararea ofertanţilor validaţi se va face printr-un comunicat de presă. Oferta de participare, conţinând studiul de fezabilitate şi documentaţia tehnică pentru emiterea autorizaţiei de construcţie urmează să se depună până pe 31 mai.

Ofertele depuse vor fi evaluate de o comisie de specialişti, în termen de o lună, iar pe 30 iunie Patriarhia va anunţa câştigătorul proiectului, urmând ca în luna iulie se fie selectat constructorul Catedralei. Patriarhia Română doreşte să demareze lucrările cel târziu la începutul lunii august, iar până la sfârşitul anului 2013 Catedrala să fie construită şi acoperită. Apoi se va intra în faza de finisări şi dotare cu mobilier, pentru a fi târnosită în 2015, a mai spus PS Ciprian Câmpineanul.

Proiectul clasat pe locul al doilea va fi premiat cu suma de 40.000 de euro, cel de pe locul al III-lea cu 30.000 de euro. Premiul I va fi al câştigătorului contractului, care va realiza Catedrala Mântuirii Neamului. Totodată, autorii altor proiecte care vor fi apreciate de specialişti vor primi recomandarea Patriarhiei Române de a realiza noi biserici.

Cât priveşte dimensiunile şi capacitatea noii catedrale, ea va avea 120 de metri lungime, 70 metri lăţime, 120 metri înălţime, iar în interior vor încăpea 5.000 de persoane, fiind ca suprafaţă de 10 ori mai mică decât clădirea Parlamentului din vecinătate, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica.

Ideea înălţării unui lăcaş de cult reprezentativ pentru poporul român a fost pusă prima dată în anul 1887, după cucerirea Independenţei de Stat, proclamarea regatului, în 1881, şi recunoaşterea autocefaliei Bisericii Române, în 1885.
După Primul Război Mondial şi desăvârşirea unităţii de stat a României, în 1918, Patriarhul Miron Cristea a reluat ideea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, în anul 1929, stabilind ca amplasament Piaţa Unirii, unde a şi pus piatra de temelie a acestei catedrale.

În februarie 1999, Patriarhul Teoctist a sfinţit şi a pus ca piatră de temelie, tot în acest loc, o cruce. Construirea Catedralei Mântuirii Neamului a suscitat, de-a lungul timpului, o serie de polemici între reprezentanţii Guvernului şi cei ai Primăriei Capitalei. BOR a primit, începând din anul 1996, mai multe oferte din partea autorităţilor privind terenul pentru construirea catedralei. Prima propunere a fost Piaţa Unirii, iar în perioada 1999 – 2002 se discuta despre axul Bulevardului Unirii în faţa terenului pe care ar fi trebuit să se înalţe Opera.

Însă, amplasamentul din Unirii a fost schimbat. Guvernul Năstase a transmis, în 2004, în folosinţa BOR cinci hectare din Parcul Carol, pe platoul central, unde urma să se demoleze mausoleul şi să fie ridicată catedrala. Primarul general Traian Băsescu s-a opus atunci acestei decizii, câştigând procesele în instanţă cu autorităţile care au emis autorizaţii pentru construirea catedralei – Primăria sectorului 4 şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Au urmat dezbateri aprinse între tabăra celor care doreau ridicarea construcţiei în Parcul Carol şi persoanele care militau pentru prezervarea spaţiilor verzi. Pe data de 4 martie 2005, Sfântul Sinod al BOR a validat hotărârea Consiliului Naţional Bisericesc (CNB) privind acceptarea propunerii Primăriei Capitalei referitoare la construcţia Catedralei Mântuirii Neamului pe terenul de lângă Palatul Parlamentului.

În aceeaşi lună, Patriarhia Română a primit prin ordonanţă de urgenţă terenul din Dealul Arsenalului pentru construirea catedralei. Ansamblul Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului urma să aibă în posesie 11 hectare de teren, din care şase hectare destinate exclusiv clădirii. Pe 6 aprilie 2006, consilierii municipali au aprobat proiectul de hotărâre privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construcţia Catedralei Neamului.

La jumătatea anului 2006, apar nemulţumiri ale reprezentanţilor BOR vizavi de eliberarea certificatului de urbanism pentru catedrală de la Primăria sectorului 5. Totodată, la acel moment, existau 18 cereri de retrocedare pe terenul pe care urmează să se construiască Catedrala Mântuirii Neamului.

loading...

Citește și
Loading...

3 Comentarii
  1. mario spune

    de la un timp biserica in loc sa ajute nevoiasii cheltuie banii pe imensitati luxuriante,fara rost.PREASFINTITE ADUTI AMINTE CA DOMNUL ISUS SA NASCUT INTR-O IESLE NU INTR-O CATEDRALA CIT CASA POPORULUI.cu utilitatile lunare care se va plati sar hrani un sat de nevoiasi.PREASFINTE TI-AI CAM UITAT CREDINTA.

  2. freespirit spune

    n-au decat sa construiasca catedrala dar sa stranga preotii bani, in frunte cu mitropolitul. nu inteleg de ce au nevoie si de teren si de un munte de bani platiti de la buget (adica ai mei, ai tai, etc..) sa construiasca o monstruozitate de cladire. exista suficiente biserici, cred, pentru ipocritii neamului. nu dimensiunea bisericilor da masura credintei dar se pare ca ierarhii la varf si politicienii care ii sprijina n-au auzit lucrul asta.

  3. Anca Nicoleta spune

    traim in zile in care pana si catedrala mantuirii neamului are cont pe facebook, dar oameni din sate si comune nu mai pot avea acces la ingrijire medicala decat la 100 km distanta! mi se pare dezgustator cat a ajuns sa se comercializeze religia si cat de ipocrita a ajuns biserica! Intrebati saracii daca isi doresc aceasta catedrala! Cu tot aurul din biserici s-ar eradica saracia din toata lumea…insa preotii si politicientii prefera sa se uite la potire si altare de aur decat sa vada realitatea de pe strazi! Cel mai probabil cineva de pe la conducere iar ia un comision gras de pe urma acestei constructii…deci, de ce nu?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.