Elveţia nu trebuie deocamdată să se integreze în UE

‘Doamna preşedintă are obiceiuri gastronomice spartane”. Cineva care îşi începe ziua cu o simplă cafea neagră înseamnă că este într-adevăr ocupat. Este vorba de doamna Doris Leuthard, preşedintele Elveţiei.

Această femeie în vârstă de 47 de ani, avocată cu un zâmbet contagios invită la o discuţie după o înghiţitură de cafea, se arată într-un inrerviu publicat de ziarul El Pais.
O temă se impune cu precădere, având în vedere că de-a lungul anului 2009, Elveţia a dat prilej la numeroase articole în presa internaţională. Motivul a fost referendumul popular privind interzicerea construcţiei de minarete în moscheile elveţiene.

‘A fost o surpriză ca cetăţenii să accepte interdicţia’, spune ea, în timp ce doreşte să clarifice un punct, de înţeles pentru un membru al Partidului Democrat Creştin: “Nu trebuie să uităm că rădăcinile noastre sunt creştine şi că statul trebuie să recunoască acest fapt. Chiar dacă trebuie să ţinem cont de drepturile minorităţile recunoscute de lege, valorile acestor minorităţi nu trebuie să creeze conflicte pentru majoritate’, asigură ea.

Această femeie, fost ministru al economiei, este definită de un colaborator, drept cineva care nu crede că statul ‘binefăcător’ trebuie să fie cel care rezolvă problemele. O liberală clasică, în trecere prin Madrid pentru o vizită de stat, prilej cu care se va întâlni cu şeful guvernului, Jose Luis Rodriguez Zapatero, cu regele Juan Carlos şi alte autorităţi în cadrul preşedinţiei UE deţinută semestrul acesta de Spania.

Ar putea fi clară privind o eventuală intrare a ţării sale în acest club, din ce în ce mai amplu? ‘Sigur, că da’, spune ea cu un zâmbet larg, iar ‘răspunsul meu este că nu sunt de acord, deocamdată, ca Elveţia să adere la Uniunea Europeană. Este evident că din punct de vedere geografic suntem în Europa şi ne simţim deplin europeni, dar preferăm să menţinem calea bilaterală”.

Doris Leuthard nu se uită la micul dejun îmbietor şi preferă să cureţe un măr înainte de a răspunde la o altă ‘necunoscută’ privind prin atitudinea Elveţiei: presupusa eliminare a secretului bancar. Care este adevărul? ‘Secretul bancar continuă să existe pentru rezidenţii din Elveţia, spune ea, dar ‘schimbarea importantă este că deja nu mai facem distincţie între evaziune şi fraudă fiscală pentru cei nerezidenţi’.

O schimbare care a scos Elveţia, de pe ‘lista gri’ a ţărilor ‘necooperante’ cu OECD. ‘Colaborăm cu ţările care ne solicită ajutorul când există suspiciuni privind existenţa de conturi frauduloase, deşi acest lucru nu se face în mod automat. Însă nu va exista protecţie pentru fonduri de origine ilegală’, a subliniat doamna Leuthard. Şi ce mai rămâne atunci din credinţa populară care vede Elveţia, al şaptelea centru financiar din lume, ca depozit al tuturor banilor negri din întreaga lume?

Preşedinta Leuthard ţine să clarifice: ‘Elveţia este mai strictă cu fondurile de origine dubioasă decât multe alte ţări din Europa. Am fost primii care am restituit proprietarilor în drept averea multor dictatori, precum filipinezul Marcos, sau nigerianul Abacha”.

O politică care se află în centrul intereselor executivului elveţian. Pe impunătorul birou al preşedintei, căsătorită cu un chimist, se află pozele a doi copii. ‘Sunt copiii dv?’, ‘Nu sunt nepoţii mei’. Poate spune că a ajunge în cel mai înalt post politic implică multe renunţări, mai ales pentru o femeie? Se gândeşte o clipă: ‘Problema femeilor este că indiferent ce am face, întotdeauna ne este teamă că nu suntem suficient de competente”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.