EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Executivul a aprobat ratificarea scrisorii suplimentare de intenţie şi memorandumului cu FMI şi CE

0

Executivul a aprobat marţi Ordonanţele de Urgenţă privind ratificarea scrisorii suplimentare de intenţie şi a Memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

‘Primul efect va fi acela că banii de la FMI vin azi (n.r marţi, 23 februarie 2010) în România. Este vorba de circa 2,4 miliarde euro, în total, din care 1,2 miliarde vin la Ministerul Finanţelor. În martie vor veni şi banii de la Comisia Europeană’, a precizat Vlădescu, reamintind condiţiile de acordare a acestor credite, şi anume cinci ani maturitate la cel de la FMI şi şapte la cel de la CE, şi dobânzi sub cele ale pieţei.

Ministrul Finanţelor a menţionat că există şi o serie de condiţionalităţi, care vor fi prezentate în următoarea conferinţă pe care o va susţine, şi care sunt legate de îmbunătăţirea bugetării, a sistemului de pensii, de controlul cheltuielilor, ‘legi cunoscute, dintre care unele au plecat deja la Parlament şi se discută’.
Board-ul FMI a aprobat, vineri, în unanimitate, acordarea pentru România a celor două tranşe, în valoare de 2,45 miliarde de euro, din cadrul împrumutului de 12,9 miliarde de euro contractat cu instituţia financiară internaţională.

Din împrumutul total de 12,9 miliarde de euro contractat cu FMI pe un interval de 24 de luni, România a încasat aproape 6,9 miliarde, la care se vor adăuga cele două tranşe în valoare totală de 2,45 miliarde de euro. În cadrul discuţiilor din Board-ul FMI au fost făcute trei mari categorii de recomandări pentru România.
‘Un prim mesaj este cel legat de politica fiscală, în special de continuarea reformelor structurale, respectiv de aprobarea de către Parlament a legii responsabilităţii fiscale, a legii pensiilor, a legii privind comunităţile locale’, a declarat Mihai Tănăsescu, senior advisor la FMI.

Un al doilea tip de probleme abordate de membrii Boardului a fost cel legat de arierate, pentru care România a cerut încă o derogare. În al treilea rând, din cauza presiunilor inflaţioniste care există în momentul de faţă, FMI a recomandat BNR să continue acelaşi tip de politică prudentă, astfel încât la sfârşitul anului 2010 inflaţia să fie în limitele de 3,5 la sută, +/-1.

Un alt subiect de discuţie în cadrul Board-ului FMI apreciat de fostul ministru de Finanţe al României ca fiind foarte important a fost cel referitor la sectorul financiar-bancar. Este clar că evenimentele din Grecia nu ne lasă indiferenţi, dar că supravegherea şi cooperarea transfrontalieră în domeniul supravegherii au făcut ca sistemul bancar din România să fie foarte bine monitorizat.

Consiliul miniştrilor de Finanţe din UE-Ecofin a aprobat pe 17 februarie acordarea, în martie, a următoarei tranşe, de un miliard de euro din împrumutul acordat României. Consiliul ECOFIN, care reuneşte miniştrii Finanţelor din statele Uniunii Europene, a aprobat marţi decizia revizuită privind acordarea împrumutului pentru România în vederea sprijinirii balanţei de plăţi pe termen mediu, precizează un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.