Medvedev vrea pedepse exemplare împotriva poliţiştilor „infractori”

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a cerut joi, 18 februarie, guvernului să înăsprească pedepsele instituite împotriva poliţiştilor ‘criminali’. Oficial, peste 5.000 de crime au fost comise în 2009 de forţele de ordine, cu 11% mai mult decât în 2008.

S-a dat deja o pedeapsă exemplară. Un poliţist moscovit, autorul unui masacru într-un supermarket din capitala rusă, care a împuşcat două persoane, a fost condamnat vineri la închisoare pe viaţă. Prin această sentinţă, întreaga poliţie rusă, discreditată de mult timp în rândul populaţiei, primeşte un avertisment clar, arată cotidianul francez Le Figaro.

După o beţie şi o ceartă conjugală, Denis Evsiukov, comandantul unei secţii de poliţie, l-a omorât pe şoferul unei maşini, a intrat într-un centru comercial şi a deschis focul, omorând o persoană şi rănind alte şapte. Urmează să-şi sfârşească zilele într-o închisoare de maximă securitate.
Judecătorul a arătat cu degetul spre Ministerul de Interne, considerat vinovat de angajarea şi promovarea unui astfel de individ, caracterizat ca ‘deosebit de periculos pentru societate’.

În ajunul verdictului, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a anunţat o serie de măsuri care să epureze o profesie afectată de scandaluri repetate. Medvedev a afirmat că anul trecut au fost depuse 15.000 de reclamaţii de corupţie împotriva poliţiei, acestea nefiind decât ‘partea vizibilă a icebergului’.
15 generali, dintre care zece şefi de poliţie regională, au fost concediaţi, în cadrul celei mai importante remanieri a Ministerului de Interne de la venirea la putere a lui Medvedev, în 2008. El mai doreşte să reducă la jumătate efectivele ministerului, până la 10.000 de persoane.

Pe 20 ianuarie, un ziarist a fost omorât în bătaie într-o celulă de dezintoxicare, iar organele genitale i-au fost ciuruite de un glonţ. Cu şase zile înainte, un colonel a fost arestat la Moscova, după ce l-a împuşcat pe şoferul unui utilaj de deszăpezire care-i lovise maşina de teren. Un alt miliţian a fost arestat pentru mai multe agresiuni sexuale comise în capitală. Oficial, peste 5.000 de crime au fost comise în 2009 de forţele de ordine.

În afara acestor violenţe, atmosfera existentă în comisariate, alimentată de corupţia obişnuită şi de sentimentul că miliţienii nu pot fi pedepsiţi, ajunge să-i supere pe cetăţeni. Potrivit unui studiu, un sondaj realizat de Institutul Levada, 67% dintre respondenţi afirmă că ‘se tem’ de poliţie. În urmă cu o lună, Dmitri Medvedev îşi anunţase intenţia de a curăţa Ministerul de Interne, suprimând 20% dintre efectivele sale.

Joi, a cerut guvernului condus de Vladimir Putin să-şi înăsprească pedepsele împotriva poliţiştilor ‘criminali’, termen care include funcţionarii care ‘nu se supun ordinelor’. ‘Contrar anunţurilor precedente ale puterii, acesta va produce un adevărat electroşoc în poliţie’, afirmă Evgheni Vicenkov, fost inspector criminalist. Alţii se tem că Medvedev nu va face faţă confruntării cu structurile forţelor de ordine, foarte influente în cadrul guvernului, precizează în final Le Figaro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.