Muzica stimulează centrul vorbirii

Câteva persoane devenite mute în urma unui atac cerebral şi-au recăpătat vorbirea datorită muzicii, potrivit unei echipe de neurologi americani.

Doctorul Gottfried Schlaug, profesor de neurologie la facultatea de medicină Harvard, a descoperit că pacienţi care şi-au pierdut capacitatea de a vorbi după un atac cerebral în emisfera stângă a creierului, centrul vorbirii, pot să pronunţe clar cuvintele dacă le cântă, potrivit AFP.

Acest neurolog a prezentat sâmbătă, 20 februarie, un filmuleţ presei, cu ocazia conferinţei anuale a American Association for Advancement of Science (AAAS), care îl arată pe unul din pacienţii săi, afectat de o leziune în emisfera stângă a creierului, ca urmare a unui accident cerebral, căruia îi cere să repete cuvintele cântecului ‘Happy birthday’.

Subiectul a fost incapabil să facă acest lucru, dar când doctorul Schlaug i-a cerut să cânte melodia, în timp ce altcineva îl ţinea de mâna stângă şi bătea ritmul, acesta a pronunţat foarte clar cuvintele.

Acest neurolog a dat şi exemplul unui alt pacient, şi el incapabil să vorbească după un accident cerebral, care a putut să cânte ‘mi-e sete’.
Imagini ale creierului persoanelor afectate de leziuni pe emisfera stângă arată ‘modificări funcţionale şi structurale’ pe emisfera dreaptă după o terapie prin muzică, denumită ‘Music Intonation Therapy’ sau MIT.

Încă nu este lămurită funcţionarea acestui mecanism. Alte studii prezentate de un neurolog de la “Neurosciences Institute” arată că tratamentul gramatical al limbajului şi al muzicii se suprapun în creier.
Doctorul Schlaug a explicat, de asemenea, că muzica stimulează zonele din creier care, în mod normal, nu interacţionează decât atunci când o persoană vorbeşte. ‘Muzica este o experienţă multisenzorială care activează simultan mai multe zone din creier şi le pune în contact’, a precizat acesta.

Neurologul derulează în prezent un test clinic cu persoane care au suferit atacuri cerebrale pentru a face ca terapia MIT să fie recunoscută de corpul medical. În Statele Unite, aceasta ar putea ajuta circa 70.000 de persoane să-şi recapete vorbirea, potrivit doctorului Schlaug.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.