EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

O nouă speranţă pentru tratarea SIDA cu antiretrovirale

0

Fără a fi aproape de descoperirea unui vaccin împotriva SIDA, cercetătorii se declară totuşi încrezători în posibilitatea de a rezolva problema contaminării – din cauza căreia mor anual în jur de 2 milioane de oameni -, tratându-i pe seropozitivi cu antiretrovirale, potrivit unei comunicări prezentate sâmbătă, 20 februarie, la reuniunea American Association for the Advancement of Science (AAAS), scrie cotidianul La Libre Belgique.

‘Cred că, prin utilizarea eficientă a antiretroviralelor, în 5 ani se va putea stopa transmiterea bolii’, a spus dr Brian Williams, epidemiolog la centrul sud-african pentru modele teoretice epidemiologice, principalul autor al studiului. Antiretroviralele de pe piaţă sunt foarte eficiente şi au puţine efecte secundare; problema este însă că ‘sunt folosite numai pentru a salva viaţa oamenilor contaminaţi şi nu pentru a opri pandemia’, a declarat Williams presei, cu ocazia conferinţei anuale AAAS, organizate la San Diego (California) în intervalul 18-22 februarie.

Antiretroviralele luate regulat permit reducerea de 10.000 de ori a concentraţiei virusului HIV în sânge. Puternica scădere a nivelului viral face ca aceste persoane să fie de 25 de ori mai puţin contagioase, suficient pentru a opri transmiterea virusului, a precizat cercetătorul. Potrivit lui, acest obiectiv poate fi atins prin depistare şi tratamente antiretrovirale generalizate.

Numai 4% din cele 30 de milioane de persoane contaminate din lume – majoritatea din Africa sub-sahariană – au fost tratate cu anti-retrovirale în 2007, a adăugat el. Prin aplicarea tratamentului generalizat, mortalitatea ar putea scădea până în 2015 cu 95%, ajungând aproape de zero, în 2050. Cercetătorul a spus că această strategie se bucură de mult sprijin în Statele Unite şi Europa.

Dr Anthony Faucci, directorul Institutului naţional american pentru Boli infecţioase şi Alergii, este ‘foarte entuziasť şi prevede teste clinice la Washington DC şi New York, unde nivelul infectării este foarte ridicat în rândul comunităţii de culoare. ‘Trebuie să facem cercetări operaţionale serioase pentru ca o astfel de strategie să poată fi considerată o politică de sănătate publică’, a adăugat el.

Costurile testelor vor fi rapid compensate, adaugă medicul. Numărul spitalizărilor pentru SIDA şi al bolilor infecţioase derivate, cum ar tuberculoza, ar scădea semnificativ, ca şi decesele ce îi afectează mai ales pe tineri, cei mai productivi din punct de vedere economic.

Dr Kenneth Mayer, profesor de medicină la Universitatea Brown (Rhode-Island, est), participant la conferinţa de presă, consideră că acest demers, ‘care vizează un obiectiv important, va dura mai mulţi ani până va fi pus la puncť. Nu este vorba numai de distribuirea de antiretrovirale, ci şi de o depistare mai vastă şi de o activitate sporită de educare a oamenilor, a adăugat el, citat de cotidianul La Libre Belgique.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.