Parisul vrea să distrugă o pânză de Chagall, considerată falsă

0

Multă vreme, tabloul ‘Noapte de iarnă’ de Chagall s-a aflat în Cehia, în proprietatea unui colecţionar privat. Apoi au apărut două versiuni ale tabloului. Care să fie în plus?, se întreabă publicaţia Hospodarske Noviny, preluată de Le Courrier International.

‘Noapte de iarnă’ de Marc Chagall este o guaşă de 66,7 x 51,1 cm, realizată în 1929-1930. Poliţiei cehe îi este greu să spună care tablou este original. Opera lui Chagall a rămas peste 60 de ani pe teritoriul ceh, ascunsă de ochii lumii. Justiţia franceză afirmă astăzi că este un fals care, conform legislaţiei franceze, trebuie distrus.
Argumentul experţilor este că un tablou identic a fost vândut la licitaţie la Londra, cu 400.000 lire. ‘Dorim să obţinem confruntarea fizică a celor două tablouri, pentru a le evalua. Numai aşa vom putea spune care este originaluľ, afirmă Petr Kral, inspector al poliţiei cehe.

Chagall a pictat tabloul la sfârşitul anilor 1920. Pictorul ceh Vladimir Sychra (1901-1963) l-a cumpărat la Paris, la puţin timp după ce a fost terminat. ‘L-a cumpărat direct de la pictor. Admirator necondiţionat al lui Chagall, dorea să aibă una din pânzele pictorului’, spune Frantisek Nabelek, membru al familiei Sychra care a păstrat tabloul multe decenii. Numai câţiva specialişti şi prieteni ştiau că familia Sychra avea acest tablou.

După moartea lui Sychra, soţia sa l-a păstrat ca pe o bijuterie de mare valoare. Afacerea a început în 1987: ‘Văduva lui Sychra a fost vizitată atunci de doi domni: Jan Dvorjak, istoric de artă, şi Milan Heidenreich, un emigrant ceh, care voiau s-o convingă să vândă pânza’, povesteşte Emil Celeda, fost poliţist ajuns comerciant de tablouri.

Potrivit lui Celeda, văduva, hotărâtă să nu se despartă de tablou, l-ar fi lăsat pe Dvorak să facă fotografii. Acesta confirmă informaţia. ‘Era o pânză rară şi doream să am o dovadă, însă Heindenreich mi-a luat negativele. Nu ştiu ce a făcut cu ele.’ Apoi ar fi fost executată o copie de foarte bună calitate, se pare că în Germania, după fotografiile făcute de Dvorak.

Apare primul mister: potrivit lui Celeda, nimic nu dovedeşte nici că Heidenreich ar fi păstrat falsul, nici că l-ar fi schimbat cu originalul văduvei Sychra. Este sigur însă că, în 1991, şi-l aduce pe ‘al său’ la Paris, unde Comitetul Chagall îi eliberează un certificat de autenticitate (Comitetul, format din moştenitorii lui Chagall şi reprezentanţii lor, veghează la apărarea drepturilor pictorului). ‘ Culorile tabloului, diluate cu apă, sunt imposibil de datat’, arată Celeda. În acelaşi an, Heidenreich trimite tabloul la Londra, unde este vândut la licitaţie cu 400.000 lire.

Apare atunci al doilea mister: ‘Înainte de licitaţie, Heidenreich moare într-un accident de maşină, în circumstanţe dubioase. Nu se ştie cine a încasat banii de la licitaţie’, afirmă Celeda. Între timp, şi văduva lui Sychra a murit, lăsând familiei pânza lui Chagall. ‘După ce am aflat că un tablou identic a fost vândut la Londrâ l-a expertizat pe al nostru în Cehia. Expertiza a dovedit autenticitatea tabloului nostru’, spune Frantisek Nabelek, o rudă a văduvei Sychra.
Un colecţionar ceh a cumpărat tabloul şi s-a hotărât în 2003 să-l prezinte Comitetului Chagall pentru expertiză. ‘Comitetul a declarat că este un fals, executat în aceeaşi perioadă cu originaluľ, arată avocatul colecţionarului ceh.

Francezii au confiscat atunci pânza, în virtutea obligaţiei de a o distruge, în caz că este un fals. Proprietarul ceh a contestat acţiunea, iar procesul se judecă la Paris. ‘Am depus plângere în Cehia. Sperăm ca poliţia să dovedească faptul că pânza expertizată în 1991 este un fals’, adaugă avocatul. Trebuie numai să fie găsită. ‘Ne-am adresat casei de licitaţii de la Londra şi aşteptăm informaţii asupra cumpărătorului tabloului’, precizează inspectorul Petr Kral.
Şi tribunalul francez aşteaptă rezultatul investigaţiei din Cehia. Totuşi, dacă el decide că pânza trebuie distrusă de Comitetul Chagall, poliţia cehă nu va mai avea ce face. ‘Dacă legile franceze permit, nu se poate face nimic’, arată Kral.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.